Curtea Constituțională a României a decis că se poate organiza referendum în ziua alegerilor europarlamentare. Aparent, CCR i-a făcut un cadou lui Klaus Iohannis, care a făcut sesizarea privind neconstituționalitatea articolului introdus de către PSD, prin Ordonanță a Guvernului, în Legea alegerilor europarlamentare. Lăsăm la o parte faptul că Iohannis, care pomenește tot la trei vorbe despre recomandările Comisiei de Veneția, se face că uită că modificarea res­pectivă a fost introdusă tocmai la recomandarea acesteia. O recomandare de bun simț, emisă cu scopul de a împiedica manipularea electoratului prin exploatarea unei teme de mare popularitate, o manevră executată cu măiestrie de către Traian Băsescu, pe atunci președinte, la celebrul referendum privind reducerea numărului de parlamentari la 300.
Nu știu dacă Iohannis va convoca sau nu referendum, dar, după părerea mea, riscul pentru el este foarte mare, pentru că dacă acesta, din cauza participării reduse, ar fi invalidat, cu siguranță ar apărea ca o înfrângere catastrofală a lui Iohannis în fața PSD. Nu am nicio îndoială că, la îndemnul lui Dragnea, Codrin Ștefănescu și tuturor baronilor locali ai PSD , inclusiv al primarilor, picior de susținător al PSD nu se va apropia de urna de vot pentru referendum. În urma unei asemenea înfrângeri, nu m-ar mira ca Iohannis să primească comanda retragerii din cursa pentru al doilea mandat, iar Cioloș să fie pus în locul său. Iar, dacă Iohannis va mai și mușca momeala întinsă cu dibăcie de USR, care i-a cerut să facă musai referendumul, iar în locul unei întrebări referitoare la independența justiției să pună întrebarea „sunteți de acord ca penalii să nu aibă acces la funcții publice?”, Klaus Werner își va săpa singur groapa, ajutându-l pe Cioloș! Chiar dacă referendumul va fi invalidat, USR, deci și Cioloș, vor prezenta ca pe un imens succes exclusiv al lor, numărul de alegători care au votat, practic, proiectul USR, „Fără penali”.Efectiv, Cioloș ar putea primi pe tavă argumente pe care să le servească șefilor săi de la Bruxelles, plus promisiunea că, de urgență, partidul lui Cioloș va intra în PPE, alături de PNL. Pentru că, deocamdată, nici PLUS, nici USR nu fac parte din nicio familie politică europeană.
Iată de ce spun că onor Curtea Constituțională i-a făcut un cadou otrăvit lui Iohannis. Acesta ar trebui să cumpănească foarte bine înainte de a lua o decizie. Poate că ar câștiga mai mult dacă ar spune că, din do­rința de a nu influența rezultatele alegerilor europarlamentare sau mai știu eu din ce alt motiv, musai legat de interesele țării, a decis să renunțe la referendum, dar că rămâne fidel principiilor sale referitoare la independența justiției. Iar, în numele acestora, le cere românilor să participe masiv la vot și să voteze cu partidele care, la Bruxelles, în Parlamentul European, vor lupta în numele ideii, cerând instituțiilor europene să oblige guvernul ticălos din România să renunțe la subjugarea justiției.

Recomandările redacției