2020 vine cu schimbări importante în economie, care vor afecta familii, dar și persoane singure. Beneficiarii de alocații de la stat vor simți aceste modificări.

Astfel, începând cu prima zi a anului 2020, salariul minim brut crește de la 2.080 de lei, la suma de 2.230, iar pentru personalul încadrat pe funcții unde sunt necesare studiile superioare, salariul minim rămâne de 2.350 de lei lunar.

Așadar, începând cu dată de 1 ianuarie 2020, salariul de baza minim brut pe țară garantat în plata se stabilește în bani, fără a include sporuri și alte adaosuri, la suma de 2.230 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe luna, reprezentând 13,327 lei/ora.

Pentru personalul încadrat pe funcții pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puțin un an în domeniul studiilor superioare, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, fără a include sporuri și alte adaosuri, rămâne la suma de 2.350 lei lunar, iar pentru construcții salariul minim rămâne 3.000 lei.

Patronii de firme trebuie să știe că, majorarea salariului minim trebuie comunicată de către angajatori în REVISAL până la 31 ianuarie 2020.

De asemenea, tot pe 1 ianuarie 2020 intră în vigoare o altă modificare importantă: cuantumul alocației de stat pentru copii se majorează cu 100% din rata medie anuală a inflației, potrivit unei măsuri publicate în Monitorul Oficial.

Mii de beneficiari la Arad

Anul trecut, alocația pentru copii a fost de 300 lei pentru copiii cu vârstă de până la doi ani sau de până la trei ani, în cazul copilului cu handicap; 150 lei pentru copiii cu vârstă cuprinsă între doi ani și 18 ani, precum și tinerilor care au împlinit vârstă de 18 ani, care urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, organizate în condițiile legii, până la terminarea acestora; 300 lei pentru copiii cu vârstă cuprinsă între trei ani și 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

Pe lângă acestea există propuneri legislative de majorare, însă, pe fondul schimbărilor cel mai probabil nu vor intra în vigoare.

Numărul mediu de arădeni care primesc indemnizații, alocații și ajutoare este de 115.441, potrivit unei statistici de anul trecut. Din acest număr, 74.168 sunt beneficiarii de alocații de stat în învățământ. De asemenea, 4.472 au fost mame sau chiar tați care au beneficiat de indemnizația de creștere a copilului, în baza OUG 111 din 2010, la aceștia adăugându-se beneficiarii de stimulente de inserție pentru creștere copil – 1.683 la număr. Au mai fost plătite și aproape 750 de alocații pentru familii care au luat copii în plasament. Plățile acordate acestora au fost de ordinul zecilor de milioane de lei.

Recomandările redacției