analize_doctorEste necesar să-ţi faci măcar o dată pe an un set de analize specifice vârstei, sexului şi factorilor de risc. Aceste analize au rol de prevenţie şi de a verifica cum stai cu starea de sănătate generală. Iată ce analize ar trebui să faci toamna asta.

– TESTUL PAPANICOLAU. Este necesar să consulţi măcar o dată pe an medicul ginecolog care va face analiza secreţiei vaginale pentru a depista posibilele infecţii vaginale şi testul Babeş Papanicolau pentru a verifica modificările anormale care pot să apară la nivelul colului uterin. De asemenea, medicul va decide, în funcţie de rezultatele celor două teste dacă mai este necesar să faci o ecografie intravaginală (depistează chisturi, fibrom uterin, tumori) sau o colposcopie care permite inspectarea mai detaliată a colului uterin.

– EKG. Electrocardiograma (EKG sau ECG) este un test inofensiv şi nedureros de verificare a problemelor legate de activitatea inimii. Un test complet durează între 5 şi 10 minute.

– TENSIUNE. Cardiologii susţin că tensiunea arterială nu trebuie să depăşeasă valorile 140/90 milimetri coloană de mercur (mmHg). Dacă ai hipertensiune arterială şi nu o ţii sub control poţi să faci infarct miocardic, accident vascular cerebral sau insuficienţă cardiacă.

– COLESTEROL. Un colesterol mărit reprezintă unul dintre principalii factori de risc pentru bolile inimii. Nivelul colesterolului total trebuie să fie sub 190 de miligrame pe decilitru (mg/dl). Poţi să-ţi verificaţi nivelul colesterolului făcând o analiză simplă de sânge care se recoltează dimineaţa pe nemâncate şi fără să fi consumat alimente grase la masa de seară din ziua precedentă recoltării.

– GLICEMIA. Această analiză se face pentru depistarea diabetului. Valorile normale ale glicemiei se încadrează între 73-110 mg/dl pe nemâncate, iar valoarea anormală a glicemiei este peste 126 mg/dl, tot pe nemâncate. Recoltarea sângelui pentru verificarea glicemiei se face dimineaţa înainte să consumi alimente şi lichide, iar în ziua precedentă se evită consumul de dulciuri.

– MAMOGRAFIA SAU ECOGRAFIA MAMARĂ. Dacă ai peste 40 de ani este recomandat să îţi faci o mamografie în fiecare an pentru a depista formaţiunile anormale de la nivelul sânului. Mamografia presupune o serie de imagini ale ţesutului sânilor realizate cu raze-X. În cazul în care ai sub 40 de ani, pentru o verificare de rutină a sănătăţii sânilor trebuie să faci o ecografie mamară care nu este invazivă şi nici iradiantă. Nu uita nici de autoexaminarea pe care trebuie să o faci în fiecare lună.

– EXAMEN DE URINĂ. Colectarea unei mostre de urină permite analizarea la laborator a se depista eventualele infecţii urinare. Înainte de colectarea mostrei este necesar să efectuezi igiena regiunii genitale.

– ECOGRAFIE. Pentru a vedea cum stai cu organele interne ale abdomenului superior şi inferior (splina, fierea, ovarele, vezica urinară, ficatul, rinichii) fă o ecografie care se poate repeta de câte ori vrei, fără niciun risc pentru sănătate.

– CONSULT OFTALMOLOGIC, STOMATOLOGIC ŞI DERMATOLOGIC. De asemenea, nu ignora nici sănătatea ochilor, a dinţilor şi a pielii. Programează-te la un consult oftalmologic, stomatologic şi dermatologic (pentru verificarea aluniţelor sau altor probleme cu care te confrunţi). Iar, în cazul în care ai peste 60 de ani trebuie să faci un test al densităţii osoase pentru a preveni riscul de osteoporoză.

SURSA: http://www.libertatea.ro

Recomandările redacției