T ot mai mulți români și-au procurat pulsoximetru, aparatul care îți poate salva viața în caz de Covid. Saturația oxigenului din sânge este unul dintre cei mai importanți factori în monitorizarea unui pacient confirmat cu SARS-CoV-2, fie el și ușor simptomatic. Iată însă ce trebuie să știi înainte să îți măsori saturația, acasă.
„Pacientul trebuie să ajungă cât poate de repede la spital, atunci când a apărut insuficienţa respiratorie. De cele mai multe ori, ei nu simt. E important să avem acasă un pulsoximetru. Dacă saturaţia a scăzut sub 90%, înseamnă că este nevoie de oxigen”, spune prof. dr. Cristian Băicuş.
Măsurarea corectă a saturaţiei
„La fel de importantă este măsurarea corectă a saturaţiei. Luăm saturaţia imediat după ce facem câţiva paşi. Dacă scade satu­raţia, atunci este o problemă la plămâni”, a mai spus medicul pentru sursa citată.
Acesta a mai subliniat că nu există tratamente minune împotriva Covid. „La 100 de pacienţi trataţi cu dexametazonă, cinci au fost salvaţi. Vorbim de 100 de pacienţi cu formă gravă. Mai sunt şi alte tratamente virale, precum Remdesivir, Favipiravir, Arbidol, dar nu au studii care să ateste că salvează vieţi. La Remdesivir sunt studii serioase, care atestă că sunt bine făcute, însă acesta scade durata infecţiei, nu salvează”, a spus medicul.

Recomandările redacției