femeie-mancareMedicii avertizează că un consum exagerat de sare poate duce la apariţia cancerului gastric, dat fiind faptul că activitatea bacteriană este crescută.

Bacteria Helicobacter pylori, extrem de răspândită – jumătate din populaţia lumii are această bacterie, identificată ca element preponderent în apariţia ulcerelor gastro-duodenale. Cercetătorii s-au întrebat de ce ea se manifestă cu atâta violenţă la unii, în timp ce la alţii rămâne în stare latentă.

Oameni de ştiinţă de la Universitatea Vanderbilt (Nashville) au pus în evidenţă rolul cheie al factorului sare (cunoscută pentru efectul negativ asupra presiunii arteriale). Ei au desfăşurat cercetări pe gerbilul de Mongolia. Micile rozătoare au fost mai întâi contaminate cu tulpini agresive de Helicobacter pylori şi împărţite apoi în două grupe: animalele din primul grup au beneficiat de o alimentaţie normală, iar cele din al doilea grup, de una bogată în sare.

După patru luni au fost analizate ţesuturile gastrice: toate rozătoarele din grupul „sărat” făcuseră cancer la stomac, în timp ce celelalte doar jumătate. Prin urmare, în afară de virulenţa bacteriei, şi mediul în care evoluează joacă un rol dacă nu exclusiv, cel puţin semnificativ.

Impactul negativ al sării se explică prin faptul că ea favorizează producerea de către Helicobacter pylori a unei proteine oncogene (CagA). Sfatul cercetătorilor este să se consume sare cu moderaţie.

SURSA:  Libertatea.ro

Recomandările redacției