Ce fac alţii şi nu facem noi: Guvernul Italiei elimină birocrația care blochează creșterea economică

0
332

Lovită greu de pandemie, Italia trece la măsuri care să grăbească creșterea econo­miei, care, la fel ca în alte țări, a avut de suferit din cauza restricțiilor. Guvernul Italiei a aprobat marţi un pachet de măsuri care ar trebui să reducă birocraţia, considerată de multă vreme un obstacol în calea creşterii economiei naţionale, a treia ca mărime din zona euro, transmite Reuters. Aşa-numitul „decret de simplificare”, anunţat de premierul Giuseppe Conte ca „mama tuturor reformelor”, a ajuns aproape de forma finală după câteva săptămâni de negocieri politice, conform Agerpres. După o şedinţă de guvern înche­iată luni noaptea târziu, au mai rămas de stabilit doar câteva detalii ale decretului. Reuters a consultat versiunea de 174 de pagini propusă şi informează că sunt acoperite multe sectoare, cum ar fi licitaţiile publice, informatizarea, regulile pentru creşterea capitalului social al companiilor şi răspunderea penală a unor oficiali din aparatul de stat. Nu este prima încercare a unui guvern italian de a reduce birocraţia, reaminteşte agenţia. În 2010, fostul ministrul al simplificării, Roberto Calderoli, a dat foc în mod simbolic unui pachet de 375.000 de reglementări pe care susţinea că le-a eliminat.
Cetăţenii şi companiile italiene nu observă însă prea multe progrese, apreciază Reuters. În studiul publicat în 2020 al Băncii Mondiale privind climatul favorabil de afaceri, Italia se află pe locul 58 în lume, în urma celor mai multe ţări europene (inclusiv a României, clasată a 55-a – n. red.) şi în coborâre al doilea an consecutiv. Clasamentul ia în considerare obstacolele birocratice pentru activităţi cum ar fi înfiinţarea firmelor, plata impozitelor şi impunerea respectării contractelor. Decretul guvernului Conte permite entităţilor publice să atribuie proiecte mici fără procedurile complicate pentru achiziţiile publice şi simplifică mult etapele chiar şi pentru proiecte mai mari, în valoare de până la 5,2 milioane de euro.
De asemenea, se defineşte mai restrictiv abuzul în serviciu, ceea ce îngreunează anchetarea uneia din infracţiunile urmărite penal cel mai frecvent în Italia. Conform Reuters, oficialii preferă uneori să blocheze proiecte decât să semneze ceva pentru care ar putea fi ulterior inculpaţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.