În Arad există mulți iubitori de animale, iar mulți dintre cei care chiar dețin unul sau mai multe animale de companie sunt nevoiți să le țină la bloc, acolo unde vecinii se pot arăta deranjați de gălăgia și mizeria cu care e posibil să se confrunte. Mai mulți cititori ai ziarului ne-au scris sau ne-au telefonat, în consecință, să ne roage să facem lumină în privința condițiilor pe care trebuie să le îndeplinească deținătorul sau deținătoarea unui animal de compania în condominii, pentru a li se limpezi în minte ceea ce au și nu au voie să facă.
În primul rând, trebuie să subliniem faptul că există un vid legislativ destul de mare cu privire la aceste condiții și, mai ales, cu privire la posibile sancțiuni, legea permițând totuși ca asociațiile de proprietari să poată elabora un regulament pentru a gestiona astfel de situații. Mențiunea pe care o facem este că acest regulament nu poate să încalce drepturile deținătorilor de animale, ci numai să clarifice regulile și condițiile de folosință a părților comune ale condominiului și normele de conduită și bună vecinătate dintre proprietari.

La nivel local nu avem prea multe reguli
La nivel local, conform purtătorului de cuvânt al Primăriei Municipiului Arad, Ralu Cotrău, înainte de anul 2000, exista o hotărâre de consiliu local potrivit căreia cei care voiau să țină animale de companie în condominii aveau nevoie de acordul prealabil al asociației de proprietari. În prezent, această hotărâre nu mai este în aplicare, astfel încât cei care au animale le pot ține la bloc fără niciun acord prealabil.
Privitor la speciile de animale care pot fi deținute de locatari, nu există nici vreo listă limitativă a acestor specii și nici a numărului de animale care pot fi deținute, ajungându-se la situația în care mulți iubitori de animale să îngrămădească chiar zeci de necuvântătoare într-un simplu apartament. Locatarii pot ține la bloc practic orice fel de animal, de la căței și pisici până la… șerpi.

Discuții în jurul „taxelor”
O discuție aprinsă s-a purtat și în jurul unor impropriu numite taxe care pot fi cerute deținătorilor de animale. Plata unei astfel de „taxe” pentru simpla deținere a unui câine sau a unei pisici la bloc poate fi însă ușor contestată și, prin urmare, asociațiile de proprietari din Arad se rezumă la o un fond special de curățenie. Nu există, așadar, taxe propriu-zise, ci doar simple prevederi ale regulementului unei asociații de proprietari, care sunt permise, de altfel, de lege. Astfel, în ceea ce privește curățarea părților comune ale condominiului, adunarea generală a asociației de locatari poate stabili un fond special suplimentar la care să participe cu bani proprietarii de animale de companie. „Din motive de sănătate și ordine publică, trebuie să respectăm niște reguli de conviețuire. Astfel, pentru a asigura curățenia în spațiile comune, asociația poate să aprobe un fond special la care să participe toți proprietarii de animale din bloc. Am avut un caz într-un bloc din cartierul Vlaicu în care un rahat de câine s-a plimbat aproximativ o săptămână cu liftul și toată lumea spunea că nu e al animalului lor. Pentru a evita, deci, discuțiile, ar trebui ca fiecare proprietar de animale și numai aceștia să participe la acest fond. Blocurile în care există acest fond sunt mult mai curate”, a spus Dorina Lupșe, președintele Uniunii Locale a Asociațiilor Locative Arad.
Sperăm că am făcut puțină lumină în acest subiect important pentru iubitorii de animale și vecinii lor și așteptăm mai multe întrebări de acest tip.

  • Nastasa Marius spune:

    Anexa 1 la HCL Arad Nr.31 din 24.02.2004 cap III Art. 4 Va rog sa rectificați acest articol pentru ca exista o reglementare clară !

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției