Încă de când PSD a vehiculat ideea unei moțiuni de cenzură împotriva guvernului, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat în nenumărate rânduri că UDMR nu va vota moțiunea, pentru că țara are multe alte priorități, mai ales în situația prelungirii crizei sanitare provocate de coronavi­rus. A spus asta chiar și după ce moțiunea a fost depusă. Iată, însă, că acum, brusc, Kelemen Hunor zice că partidul va decide în chiar ziua votului și va lua decizia cea mai rațională. Mai mult, liderul Uniunii afirmă sus și tare că există 1.000 de motive ca Guvernul lui Orban să plece, pentru că nu este bun de nimic și face țării mai mult rău decât bine. Atunci, care ar fi, în opinia UDMR decizia rațională, susținerea moțiunii, pentru a schimba guvernul, sau, dimpotrivă, așa cum spunea înainte, lă­sa­rea acestuia să-și facă treaba în continua­re, pentru că, oricum, este mai bine să ai guvern decât să nu ai?
Mă întreb: ce l-o fi enervat pe Hunor atât de tare încât să schimbe macazul, pe nepusă masă, chiar cu riscul de a știrbi ima­ginea de partid serios a UDMR? Poate că, de fapt, la mijloc ar putea fi niște interese ale maghiarilor, iar Kelemen vrea să exploateze la maximum momentul oportun? De pildă, luni, Rareș Bogdan, europarlamen­tar și prim-vicepreședinte al PNL, afirmă că PSD vrea treacă tacit în Parlament o serie de proiecte de lege ale UDMR, pentru a-și asigura voturile maghiarilor la moțiunea de cenzură. În replică, liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, susține că, din contră, PNL vrea să treacă tacit aceste proiecte și le blochează în Parlament. Pentru a nu fi adoptate tacit, legile cu pricina trebuia să fie pe ordinea de zi și să fie votate în șe­dința de marți, 25 august. La ora când scriu aceste rânduri, la Parlament nu s-au votat legile, așa că nu știu dacă vor fi adoptate tacit sau, dimpotrivă, au căzut la vot. Cele 3 proiecte ale UDMR au primit deja ra­poarte de respingere în Comisia de Învățământ a Camerei Deputaților, după o ședință de urgență. Cel mai probabil, au fost deja respinse în plen, pentru că mi-e greu să cred că PSD, care deține conducerea Camerei Deputaților, a repetat gafa care a dus la adoptarea tacită a proiectului privind autonomia Ținutului Secuiesc. PSD a fost acuzat de trădare de țară și multe altele. Într-adevăr, chiar dacă cele 3 legi ar fi adoptate tacit, vor merge spre Senat pentru dezbatere și vot final. Repet, nu cred că PSD riscă să iște un nou scandal pe tema cârdăției sale cu UDMR, dar nici nu este imposibil ca PSD să încerce să-i ducă de nas pe UDMR-iști, să-i facă să voteze moțiunea de cenzură, iar apoi să-i lase cu buza umflată, respingând legile la Senat.
S-ar putea, însă, la fel de bine, ca furia lui Kelemen să fi fost provocată de o decizie a guvernului, luată zilele trecute: „ Ministrul Sănătății e preocupat absolut de lucruri interesante. Face lângă Brașov un spital semi-regional. În criză sanitară, alocă două județe la Brașov. Așa ceva nu există. Să ai în Târgu Mureș un spital bun universitar și tu din motive electorale să faci din spitalul de la Brașov spital regional și să dai acolo două județe”, strigă furios Kelemen Hunor. Așadar, s-ar putea să fie vorba atât despre interese cât și de nervii provocați de o măsură a guvenului care UDMR-ului nu îi convine deloc.

Recomandările redacției