Corespondentul AGERPRES, Florin Ştefan, transmite: Comisia Europeană nu a primit niciun semn de la Marea Britanie că aceasta intenţionează să menţină restricţiile la libera circulaţie a muncitorilor din Bulgaria şi România după 31 decembrie 2013, a declarat pentru AGERPRES Jonathan Todd, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune, Laszlo Andor.

 

 

 

CE a refuzat până în prezent să comenteze petiţia online anti-migraţie lansată săptămâna trecută de Daily Express, dar a precizat care ar fi efectele menţinerii restricţiilor de pe piaţa muncii după expirarea perioadei tranzitorii de şapte ani prevăzute de tratatele de aderare a României şi Bulgariei.

Potrivit sursei citate, restricţiile de piaţa muncii care există într-un număr de nouă state membre vor lua sfârşit la 31 decembrie 2013, iar din prima zi a anului viitor muncitorii români şi bulgari vor beneficia pe deplin de legislaţia UE privind libertatea de circulaţie a lucrătorii la fel ca şi ceilalţi cetăţeni UE.

‘După această dată nu există pentru un stat membru posibilitatea de a menţine sau de a reintroduce măsuri pentru restricţionarea accesului românilor şi bulgarilor la piaţa sa de muncă în absenţa unor tratate de aderare revizuite, ratificate de toate cele 28 de state membre’, a declarat Jonathan Todd.

Purtătorul de cuvânt reiterează faptul că executivul comunitar a avut o poziţie fermă în favoarea garantării dreptului fiecărui cetăţean UE de a lucra fără restricţii în orice stat membru. ‘Statele membre au responsabilitatea de a garanta că această libertate este aplicată şi să dea dovadă de fermitate faţă de orice încercări de a submina această libertate fundamentală’, a subliniat Todd.

‘CE nu a primit nici un semn de la Marea Britanie că aceasta intenţionează să menţină restricţiile la libertatea de mişcare a muncitorilor din Bulgaria şi România după 31 decembrie 2013. Dacă acest lucru s-ar întâmpla, o astfel de măsură ar încălca Tratatele, iar CE ar deschide o procedură de infringement’, a mai precizat purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune, Laszlo Andor.

Tratatul de aderare a României şi Bulgariei la Uniunea Europeană le permite ţărilor UE-25 (ţările fondatoare şi cele care au aderat la UE până la 1 ianuarie 2007) să restricţioneze temporar accesul liber al lucrătorilor din România şi Bulgaria pe piaţa muncii pentru a pregăti libertatea deplină de circulaţie a forţei de muncă în UE. Perioada de tranziţie generală de şapte ani este împărţită în trei etape (2 plus 3 plus 2 ani). În decursul acestei perioade, o clauză de salvgardare permite unui stat membru să reintroducă restricţiile dacă există perturbări grave pe piaţa forţei de muncă sau pericolul unor astfel de perturbări (aşa cum a procedat Spania la 22 iulie 2011).

Măsurile tranzitorii se vor încheia în mod irevocabil la 31 decembrie 2013. În prezent, nouă state din UE – Austria, Germania, Olanda, Luxemburg, Malta, Franţa, Marea Britanie, Irlanda şi Spania – le aplică cetăţenilor români şi bulgari restricţii în materie de acces pe piaţa muncii. AGERPRES/(editor: Tudor Martalogu)

 

Recomandările redacției