somon_omegaSuplimentele cu omega-3 din peşte, despre care se spune că au o gamă vastă de beneficii pentru sănătate, ar putea duce la creşterea cu 71% a riscului de dezvoltare a unui tip agresiv de cancer la prostată.

Cercetătorii au descoperit că acizii graşi omega-3 ar putea creşte considerabil riscul de cancer de prostată şi recomandă oamenilor să mănânce preparate din peşte doar o dată sau de două ori pe săptămână. Suplimentele din uleiul de peşte protejează organismul împotriva infarctului, a accidentului vascular cerebral (AVC) şi a artritei, stimulează capacitatea cerebrală şi previne apariţia tulburărilor comportamentale la copii.

Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă au descoperit că persoanele cu cele mai mari concentraţii de omega-3 în sânge prezintă un risc cu 71% mai mare de a dezvolta o formă agresivă, greu de tratat, de cancer la prostată.

2.000 de bărbaţi au participat la studiu

Totodată, aceeaşi substanţă determină o creştere cu 41% a riscului de declanşare a formelor de cancer la prostată cu un ritm mai lent de dezvoltare.
Riscul de cancer la prostată poate creşte prin simpla îngurgitare a unei singure doze de supliment de omega-3 pe zi sau prin trei sau patru mese cu peşte (somon sau macrou) pe săptămână.
Nu se ştie deocamdată în ce fel uleiul de peşte declanşează apariţia tumorilor, însă oamenii de ştiinţă cred că acizii graşi ar putea restricţiona acţiunea sistemului imunitar sau ar putea degrada structura ADN-ului. Studiul a fost realizat de Fred Hutchinson Cancer Research Centre din Seattle pe un eşantion de 2.000 de bărbaţi şi a fost coordonat de medicul Alan Kristal.

SURSA: Libertatea.ro

Recomandările redacției