baie_apa_chiuvetaConcentrate asupra bebeluşului pe care îl vor aduce pe lume, femeile însărcinate tind să neglijeze un aspect foarte important pentru propria lor sănătate: starea danturii. Or, problemele dentare care pot apărea în timpul sarcinii – sângerări, dureri gingivale, umflarea gingiilor -, deşi dispar, de regulă, odată cu nașterea, lasă în urmă complicații serioase.

În timpul sarcinii, femeile sunt mai expuse riscului de apariție a complicațiilor dentare din cauza modificării profilului hormonal, precum și a scăderii capacității de apărare a sistemului imunitar. În plus, majoritatea femeilor acordă atenție exclusiv copilului și neglijează propria sănătate orală. Totuși, este foarte important ca femeia gravidă să înțeleagă importanța îngrijirii dinților atât pentru ea însăși, cât și pentru a-i asigura bebelușului o dezvoltare sănătoasă.

„De ce este necesar ca femeile însărcinate să fie foarte atente la igiena lor dentară? De exemplu, complicațiile dentare din timpul sarcinii pot influența greutatea copilului la naștere, iar femeile cu afecțiuni ale gingiilor prezintă risc de naștere prematură.”, susţine dr. Christian Marmandiu, medic dentist cu Dublu Doctorat în Știinte Medicale, recunoscut pentru competențele sale în Elveția, Germania și SUA.

Problemele dentare care pot apărea în timpul sarcinii sunt sângerările, durerile gingivale sau umflarea gingiilor. Acestea dispar odată cu nașterea, însă pot genera complicații.

6 reguli pentru cele 9 luni

Pentru a le evita, medicii stomatologi recomandă îngrijirea dinților și a gingiilor prin periaj dentar regulat și folosirea aței dentare, alături de o alimentație echilibrată și de un control stomatologic periodic.

Pentru a menține o stare bună de sănătate a gingiei și a dinților în cursul sarcinii, dr. Marmandiu recomandă:

• Spălatul pe dinți regulat, cel puțin de 2 ori pe zi (dimineața și seara, după alimentație)
• Utilizarea unei periuțe de dinți normale sau electrice de consistență medie, care se schimbă la interval de 3 luni.
• Alocarea unui timp suficient periajului dentar (minim 5 minute manual, minim 2 minute electric) și insistarea pe toate suprafețele dentare.
• Curățarea zilnică a spațiilor dintre dinți cu ajutorul aței dentare sau al periuței interdentare, în special ales seara, pentru a îndepărta placa dentară și din zonele greu accesibile.
• Utilizarea pastelor de dinți și a apelor de gură cu fluor, în funcție de indicațiile medicului stomatolog, și folosirea dușurilor bucale pentru o igienizare mai riguroasă.
• Având în vedere că o femeie însărcinată are tendința să consume dulciuri, este indicată să mestece gumă după fiecare masă, pentru reechilibrarea pH-ului.

 

Sursa: http://www.libertatea.ro

Recomandările redacției