Ce să faci când suferi un accident casnic!

0
217

Accidentele din gospodărie sunt inerente şi se pot întâmpla oricui, oricând. Dar ştiţi să ac­ţionaţi corect dacă vă opăriţi cu lichide fierbinţi, dacă vă ardeţi la flacără sau la cuptor ori vă tăiaţi în timp ce preparaţi mâncarea?
Haideţi să vedeţi ce e de făcut în aces­te situaţii.
Arsuri. Cele mai întâlnite în gospodărie sunt arsurile provocate de lichide şi vapori fierbinţi, fier de călcat sau flacăra deschisă, şi arsurile electrice provocate prin electrocutare. În cazul arsurilor de grad I şi II (arsuri minore), primul pas e să răcoriţi zona afectată cu apă rece, pentru cel puţin 5 minute, apoi o înfăşuraţi cu tifon steril şi luaţi un anal­gezic. În cazul arsurilor de grad III şi IV (arsuri majore), îndepărtaţi victima de sursa arsurii, ve­rificaţi-i semnele vitale şi apoi su­naţi la 112. Nu aveţi voie să îi scoateţi hai­nele arse şi nici să răcoriţi zona afectată cu apă rece, întrucât există riscul de şoc. Folo­siţi un bandaj umed steril sau prosoape umede.
Opărire. În cazul opăririi, în primul rând îndepărtaţi victima de sursa accidentului. Dacă nu sunt lipite de corp, puteţi să-i scoateţi hainele şi să-i daţi jos bijuteriile din zona rănii, dacă acestea există. Apoi, răciţi cu apă rece zona afectată şi acoperiţi-o cu o compresă sterilă. Apelaţi de urgenţă numărul 112 în cazul în care victima nu simte durere, dar opărirea este vizibilă, apar băşici şi inflamaţii. De asemenea, cereţi ajutor medical dacă accidentul a afectat organele ge­nitale, faţă, mâinile, picioarele sau articulaţiile, pe zone întinse.
Electrocutare. Dacă este vorba despre electrocutare, nu atingeţi victima înainte de a opri şi îndepărta sursa de curent, folosind obiecte nemetalice sau mănuşi de cauciuc. În cazul electrocutărilor grave, există riscul de stop cardiac. Sunaţi la 112 şi până la sosirea echipajului utilizaţi metode de resuscitare (respiraţie artificială şi masaj cardiac), scrie farmaciata.ro.
Tăieturi şi julituri. În aceste cazuri, spălaţi-vă întotdeauna pe mâini cu săpun înainte de a îngriji rana. Opriţi sângerarea cu o compresă ste­rilă, aplicând presiune direct şi curăţaţi zona afectată cu apă şi săpun. Nu încercaţi îndepărtarea corpurilor străine mai mari, în special dacă au ajuns la muşchi, pentru că există riscul de hemoragie. Bandajaţi rana cu comprese sterile şi pansament. Nu aplicaţi loţiuni sau unguente decât la indicaţia medicului. Când rana este adâncă, sângerează abundent şi nu se opreşte, ori e infectată, mer­geţi la medic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.