Ce să nu încălzeşti niciodată la cuptorul cu microunde

0
206

Dacă eviţi să introduci în cuptorul cu microunde recipiente de plastic, metal sau folie de aluminiu, trebuie să ştii şi ce alimente pot deveni toxice atunci când sunt reîncălzite în cuptorul cu microunde.
Mulţi dintre noi folosesc incorect cuptorul cu microunde pentru a reîncălzi diverse alimente. Un cuptor cu microunde nu găteşte alimentele în mod egal, ceea ce înseamnă că bacteriile prezente în alimentele reîncălzite pot supravieţui. Pentru a minimiza riscurile folosirii cuptorului cu microunde, nu-l folosi pentru a găti sau încălzi anumite alimente.
Ouăle fierte
Atunci când un ou fiert este gătit la cuptorul cu microunde, umezeala din interior creează o acumulare de abur, ca într-o oală sub presiune, până la punctul în care oul poate exploda. Pentru a evita aceasta, taie-l în bucăţi mici înainte de a-l reîncălzi sau, mai bine, evită să-l introduceţi în cuptorul cu microunde.
Carnea procesată
Aceasta poate conţine substanţe chi­mice şi conservanţi care le extind durata de valabilitate. Din păcate, microundele înrăutăţesc efectele acestor substanţe asu­pra sănătăţii tale. Prin consumarea de carne procesată încălzită la microunde ne putem expune, fără să ştim, la colesterol oxidat prin procesul de încălzire. Oxidarea colesterolului a fost legată de dezvoltarea bolilor coronariene.
Orezul
Orezul încălzit la microunde poate duce uneori la intoxicaţii alimentare, din cauza unei probleme care implică prezenţa unei bacterii foarte rezistente numită Bacillus Cereus. Căldura ucide această bacterie, dar poate să producă spori toxici şi rezistenţi la căldură. O serie de studii confirmă faptul că, odată ce orezul iese din cuptorul cu micro­unde şi este lăsat la temperatura ca­merei, sporii pe care este posibil să-i fi dezvoltat se pot înmulţi şi pot cauza intoxicaţii alimentare dacă îl consumi. Intoxicaţia se ma­nifestă adesea prin diaree, greaţă şi vărsă­- turi. Pentru a evita orezul contaminat, în­călzeşte-l până ajunge aproape de punctul de fierbere, apoi menţine-l cald.
Varza, sfecla sau spanacul
Dacă vrei să păstrezi pentru o altă masă ce a rămas dintr-un preparat cu varză, sfeclă sau spanac, reîncălzeşte-l într-un cuptor obişnut, mai degrabă decât într-unul cu microunde. Atunci când sunt puse la microun­de, nitraţii naturali se pot transforma în nitrozamine, care pot fi cancerigene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.