cearta-cuplu_scandalÎn orice cuplu există discuţii, certuri mai mult sau mai puţin serioase. Dar şi atunci când te cerţi trebuie să poţi gândi rapid, la rece, ca atunci când plănuieşti un atac în timpul războiului însă… trebuie să ţii cont de anumite lucruri. De exemplu, nu îi reproşa de fiecare dată acelaşi lucru care s-a întâmplat în urmă cu X ani. Uite ce n-ar trebui să-i spui iubitului când vă contraţi:

„Nu m-am supărat”

Îi spui că nu te-ai supărat şi totuşi trânteşti uşa după tine, eşti încruntată şi din când în când mai scoţi şi fum pe nas. Poate că nu vrei să fii supărată, dar asta nu înseamnă că nu eşti. Nu te închide în tine şi nu încerca să ignori emoţiile pe care le simţi, fie ele de tristeţe sau furie. Stă în natura omului să vrea să nu fie dezagreabil pentru ceilalţi, dar asta nu înseamnă că trebuie să îţi ascunzi furia în speranţa că va dispărea la un moment dat. Cel mai bine pentru tine şi pentru relaţia voastră – ca furia să nu rămână în tine şi să iasă la iveală de fiecare dată când vă certaţi – este să luaţi o mică pauză până te calmezi şi apoi să reluaţi discuţia cu calm.

„Eşti exact ca tatăl tău”

Tatăl, fratele, verişorul – poate fi vorba de orice membru al familiei sale despre care ştii nişte lucruri urâte, pe care iubitul tău nu le agreează. Şi totuşi îi spui că seamănă cu acea persoană doar pentru a-l răni. În primul rând, când îl asemeni cu altcineva, îi spui că nu îl mai vezi aşa cum este el în realitate, în al doilea rând, cel mai probabil el a făcut tot posibilul să nu ajungă să semene cu persoana în cauză, iar când îi spui asta el va deveni cu siguranţă defensiv şi va răspunde cu aceeaşi monedă.

„Ai făcut exact la fel ultima oară”

Micile neînţelegeri devin certuri serioase dacă revin întruna în discuţii. Dacă l-ai iertat pentru un anumit lucru, atunci nu mai are rost să faci un argument dintr-o greşeală din trecut. Dacă aceleaşi argumente se tot repetă în certurile voastre, atunci ar fi momentul să faceţi lucrurile diferit.

„Vreau să ne despărţim”

Când eşti foarte supărată este simplu să spui lucruri pe care nu le doreşti cu adevărat, ca de exemplu, când eşti furioasă îi poţi spune că vrei să te desparţi de el, deşi nu vrei asta cu adevărat. Şi totuşi, cuvintele odată spuse  nu le mai poţi retrage, iar astfel de afirmaţii aduc nesiguranţa şi neîncrederea în relaţia voastră de cuplu. Specialiştii spun că dacă i-ai spus că vrei despărţirea în timp ce erai foarte nervoasă, poate ar trebui să te gândeşti să lucrezi asupra furiei cu ajutorul unui psiholog. Pe de altă parte, dacă ai spus-o pentru că într-adevăr te gândeşti la asta, problemele voastre de cuplu ar putea fi mult mai profunde.

„E numai vina ta”

Să zicem că a venit cu o idee care până la urmă s-a dovedit a nu fi una bună şi acum amândoi sunteţi supăraţi. Nu are rost să dai vina pe el pentru situaţia creată, ci mai întâi ar trebui să găsiţi împreună o soluţie şi abia apoi explică-i cum te simţi din cauza comportamentului său. Spune-i şi că ţi-ai fi dorit să discutaţi mai mult subiectul, astfel accepţi şi partea ta de responsabilitate a situaţiei, dar începi astfel şi o conversaţie constructivă, iar pe viitor veţi putea evita astfel de situaţii.

„Tu întârzii de fiecare dată”

Nu este plăcut să stai să-l aştepţi de fiecare dată când aveţi o întâlnire, pentru că el nu pleacă niciodată la timp, dar nici să-i reproşezi de fiecare dată acest lucru nu este o soluţie. Experţii te sfătuiesc să îi explici de ce este atât de enervant pentru tine faptul că el întârzie mereu şi apoi încearcă să creezi o atmosferă plăcută. Mai târziu, după ce v-aţi liniştit amândoi, încercaţi să găsiţi o soluţie împreună ca el să nu mai întârzie.

Sursa:  Unica.ro

Recomandările redacției