frigider_bucatarieCum piaţa se face, de regulă, în weekend şi este din ce în ce mai cald şi în casă, nu doar afară, ne grăbim să băgăm în frigider cât mai multe dintre alimentele cumpărate. Dar graba strică treaba: ţinem la rece legume, verdeţuri, produse de panificaţie care “nu suportă” frigul. Şi se strică.

Roşiile

– Stând la frigider câteva ore, roşiile îşi pierd gustul şi parfumul. Iar dacă rămân la rece câteva zile, se scofâlcesc – pieliţa se usucă, iar miezul se înmoaie.

– Ţine-le la temperatura camerei şi într-un loc pe cât posibil umbrit (dacă le bate soarele, se coc excesiv şi se înmoaie).

Cartofii

– Cartoful este o legumă care se simte bine la răcoare, dar nu la temperaturile scăzute din frigider, care transformă prea repede amidounul din compoziţia lui în zahăr. Urmarea: sunt afectate şi textura legumei, şi gustul.

– Păstrează-i, în pungă din hârtie (ca “să respire” şi să nu încolţească), într-un loc întunecos, uscat şi bine aerisit (aşa cum sunt cămara, pivniţa sau beciul casei).

Ceapa

–  În mediul umed şi lipsit de aer din frigider, foile cepei se strică primele, apoi se înmoaie şi miezul.

– Or, ceapa are nevoie de aer uscat, de răcoare şi de întuneric (dacă stă la lumină, se amărăşte). De aceea locul ei este, dintotdeauna, în cămară.

Avocado

– Este un fruct care începe să se coacă abia după ce a fost cules. Deci, dacă este tare ca piatra când îl cumperi, înseamnă că este proaspăt. Şi nu îl vei pune la frigider, fiindcă vei stopa procesul de coacere.

– În schimb, un avocado copt (puţin moale şi de un maro închis) trebuie păstrat la frigider, dar nu mai mult de douătrei zile.

Cafeaua

– Contrar unei păreri larg răspândite, aroma ei se pierde dacă stă în frigider şi se păstrează dacă o scoţi din pachet şi o ţii într- un recipient închis ermetic, la temperatura camerei.

Uleiurile

Locul uleiurilor fine (de măsline, de nuci, din sâmburi de struguri) e pe uşa frigiderului. Ele sunt foarte sensibile atât la căldură, cât şi la lumină (motiv pentru care se şi comercializează în sticle de culoare închisă).

Pâinea

– Cea feliată conţine stabilizatori, aşa că îşi păstrează calităţile (în limita termenului de valabilitate) stând la temperatura camerei.

– Pâinea din cereale integrale conţine uleiuri naturale care râncezesc la căldură. Deci e obligatoriu să stea la rece.

SURSA: Libertatea.ro

Recomandările redacției