Lucrările de restaurare de la cazinoul din Arad, aflat pe Bulevardul Dragalina, sunt în toi.

Începute în 2018, în urma unui parteneriat public-privat, aceste lucrări au ca scop să redea strălucirea de altădată cazinoului din Arad, care este unul dintre cele mai vechi din România.

Lucrările sunt coordonate de profesorul Annamaria Baciu și până în acest moment au fost restaurate câteva mii de piese. Ținând cont că structura de rezistență a clădirii a fost afectată, lucrările sunt încetinite din acest motiv. Asta și pentru că echipa de restaurare își ia toate măsurile necesare pentru a consolida clădirea după metode clasice, în așa fel încât rezultatul final să fie cât mai aproape de original.

Povestea cazinoului din Arad

Cazinoul din Arad a fost construit în anul 1872 și are o arhitectură cu elemente neoclasiciste și neobaroce. Încă de la inaugurare, cazinoul din Arad a devenit un punct de atracție al orașului. În secolul al XX-lea, în vremurile în care păcănelele erau încă la început, oamenii frecventau cazinoul pentru a juca la ruletă sau blackjack.

Dar ei nu veneau aici doar pentru a juca la cazino însă. În anul 1890, spre exemplu, în incinta cazinoului au avut loc tot felul de expoziții. În cadrul uneia, Berea

Timișoreana a primit distincția de bronz, pentru ca un an mai târziu să o primească și pe cea de argint.

Apoi, în anul 1910 a avut loc prima restaurare, extinderea clădirii și construcția primului patinoar în aer liber, în jurul cazinoului. Pe durata verii, oamenii preferau să stea și în grădina din preajma cazinoului.

Oameni importanți precum Vasile Goldiș, Ioan Suciu, Ioan Slavici și Ștefan Cicio Pop au fost printre clienții cazinoului din Arad.

Din păcate însă, cazinoul din Arad s-a degradat considerabil în ultimele decenii. După anul 1990, a ajuns în proprietate privată, iar în 2007 aici a funcționat un restaurant și un club. Ulterior, clădirea a fost abandonată. Astfel, oamenii străzii au început să-și facă veacul prin ea. În aceste condiții, nu e de mirare că multe obiecte au fost distruse și acum necesită reparații masive.

Din 2017, proprietarul cazinoului a devenit firma Arsat Industrie, care operează în domeniul producției aeronautice și spațiale. Din 2018, în urma unui parteneriat public-privat, lucrările de restaurare au luat startul.

În urma acestui parteneriat, proprietarul va ceda gratuit spațiul comunității în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, între orele 8:00 și 13:00, în vederea organizării cununiilor civile.

În restul timpului, cazinoul ar urma să fie transformat în centru de evenimente. De asemenea, o parte a cazinoului ar urma să fie transformată într-o cofetărie.

Și alte cazinouri din România sunt restaurate

Pe lângă cazinoul din Arad, în acest moment se mai desfășoară lucrări de restaurare și la alte două bijuterii arhitecturale din țara noastră: cazinoul din Constanța și cazinoul din Vatra Dornei.

Lucrările de restaurare la cazinoul din Constanța au început în acest an, după 7 ani de chin birocratic. Autoritățile promit că în doi ani și jumătate cazinoul va fi readus la viață. Costurile de restaurare și consolidare se ridică la aproximativ 100 de

milioane de lei. Cazinoul de pe faleza din Constanța a fost construit în 1910, dar s-a degradat considerabil în ultimii ani.

În schimb, la Vatra Dornei, lucrările se mișcă destul de greoi, dar autoritățile au anunțat recent că, atunci când vor fi gata, cazinoul va fi transformat în muzeu. Se speră că spre finalul anului următor și lucrările la cazinoul din Vatra Dornei se vor încheia. Acesta a fost inaugurat în anul 1898 și personalități de marcă din acele vremuri i-au trecut pragul. Arhitectura era inspirată de la cazinoul din Baden-Baden (Germania), însă a ajuns în degradare după ce Revoluția l-a prins într-un proces de restaurare și apoi a fost ignorat complet. În orice caz, este un lucru bun că în următorii ani toate aceste clădiri superbe vor prinde din nou viață și strălucire.

Recomandările redacției