Românii îşi vor alege duminică preşedintele. Pentru că se află pe primul loc în sondaje şi pentru că are în spate uriaşa maşinărie a PSD şi a Guvernului pe care îl conduce, Victor Ponta are fără discuţie prima şansă. Cu toate acestea, nu este sigur că visul de a se instala la Cotroceni pentru următorii cinci ani i se va împlini, iar dacă va pierde alegerile, una dintre cauzele eşecului va fi, fără îndoială, dispreţul cu care au fost trataţi românii din străinatate care au dorit să voteze pe 2 noiembrie. Dar de, ce îşi face omul cu mâna lui…
Sincer să fiu, îmi închipuiam că tabăra care îl susţine pe Klaus Iohannis va încerca să exploateze la maxim degringolada de la secţiile de vot de peste graniţă, degringoladă patronată de conducerea Ministerului de Externe, însă nu aş fi crezut că acest lucru va duce la organizarea unor proteste de stradă în România. Nu am crezut că mii de oameni vor ieşi în stradă în principalele oraşe din ţară, pentru a cere actualului
Guvern să respecte dreptul la vot al românilor. Potrivit presei centrale, protestatarii s-ar fi organizat pe reţelele de socializare, care iată, capătă o importanţă din ce în ce mai mare în lupta politică (a se vedea rezultatul peste aşteptări al Monică Macovei, care deşi nu a avut o campanie clasică prea reuşită, a obţinut o mare parte din voturi cu ajutorul internetului).

La Bucureşti, protestatarii şi-au dat întâlnire în Piaţa Universităţii şi au plecat înspre Ministerul de Externe, strigând lozinci de genul „Ponta eşti un mincinos”, la Cluj, Timişoara, Oradea, Iaşi s-a ieşit de asemenea în stradă, pentru a le cere guvernanţilor puţin respect pentru românii care au ales să muncească în afara graniţelor ţării, nu din plăcere, ci din necesitate, pentru că aici nu pot să trăiască decent.
Când mai sunt doar câteva zile până la turul decisiv, manifestaţii de acest gen nu pot decât să-i facă rău actualului premier care doreşte să obţină funcţia supremă în stat. O astfel de reacţie a opiniei publice ar putea avea un cuvânt greu de spus în economia votului de pe 16 noiembrie, dacă va reuşi să-i scoată din case pe nehotărâţi, pe acei români care, fie că sunt dezamăgiţi de clasa politică, fie pur şi simplu din comoditate, au preferat să nu meargă la urne la primul tur. În aceste condiţii, dacă se ştie nevinovat, dacă ştie că nu el a cerut împiedicarea românilor din diaspora să-şi exercite dreptul la vot, premierul Victor Ponta ar fi trebuit să-l demită pe ministrul de Externe. Nu de alta, dar aşa candidatul Victor Ponta ar reuşi să echilibreze puţin balanţa în favoarea sa. Dacă nu face acest lucru nici acum, în al 12-lea ceas, şi sunt semnale cât se poate de clare că nu o va face, Ponta îşi asumă cele întâmplate, considerând probabil că procentele pe care le are în sondaje şi alianţele pe care le-a făcut recent îi sunt suficiente pentru a câştiga şi turul al doilea. Poate va fi aşa, dar personal mi se pare că din acest punct de vedere se cam culcă pe o ureche…

Recomandările redacției