În ultimii ani, din ce în ce mai mulţi oameni au ales să se mute din orașe și să se îndrepte spre viaţa mai liniștită și mai relaxantă din zonele rurale.
Majoritatea doresc să aibă o gospo­dărie completă, cu o livadă, o grădină de legume și păsări. Puii de găină sunt în general prima alegere, pentru că sunt ușor de îngrijit, ai tot timpul la dispoziție ouă proaspete, iar carnea celor crescuți la sol, în cele mai bune condiții și cu hrană sănătoasă, este net superioară celei pe care o găsești în comerț.
Cel mai bine este să cumperi pui de o zi, pe care să îi crești în condiții optime și să le oferi o nutriție adecvată, pentru ca ouăle și carnea să fie de cea mai bună calitate. Alege puii de rasă mixtă. Aceștia se adap­tează foarte ușor la orice condiții de climă și sistem de creștere, industrial sau la curte, sunt recunoscuți pentru producția mare de ouă și pentru calitatea cărnii.
Înainte de a cumpăra pui, este important să iei în considerare câteva aspecte pentru a fi sigur că alegi cele mai bune exemplare și că le poți oferi condițiile și hrana adecvate.
Asigură-te că le poți pune la dispoziție un spațiu potrivit: pentru primele săptămâni de viață este recomandat ca temperatura din încăperea pe care ai amenajat-o să fie de minimum 32 de grade, apoi aceasta poate să scadă cu câte trei grade în fiecare săptămână. De asemenea, în primele săptămâni puii trebuie să aibă lumină cel puțin 20 de ore pe zi, fie că este naturală sau artificială, iar așternutul trebuie verificat frecvent și schimbat regulat, pentru a fi tot timpul uscat.
Înainte de a construi un coteț pentru pui, ia în considerare clima din zona în care te afli și care este cel mai bun loc din curte în care să îl amplasezi. În mod ideal, cotețul trebuie să fie într-un loc însorit, unde lumina naturală pătrunde cu ușurință. Nu uita că, deși creșterea puilor de găină are multe beneficii, un aspect deloc de ignorat este mirosul, așa că nu amplasa cotețul prea aproape de casă.
În prima săptămână, puii trebuie să fie hrăniți cu amestecuri de urluieli uscate, furaje suculente (masă verde, morcovi) și furaje bogate în vitamine. Apoi se poate introduce progresiv în dieta puilor făina de carne. Când au deja o lună, pot mânca fără probleme boabe de porumb și masă verde tocată fin.
Nu uita de vaccinuri! Stabilește împreună cu medicul veterinar o schemă de vaccinare pentru puii de găină și nu sări nicio etapă, pentru a-i feri de paraziți!

Recomandările redacției