summitCea de-a doua reuniune la nivel de prim-miniștri din Europa Centrală și de Est și China a început la Palatul Parlamentului.

Premierul Victor Ponta și omologul său chinez, Li Keqiang, aflat în vizită în România, i-au întâmpinat, la începutul reuniunii, pe șefii de guvern ai Albaniei, Bosniei-Herțegovina, Bulgariei, Cehiei, Croației, Estoniei, Lituaniei, Macedoniei, Muntenegrului, Poloniei, Serbiei, Slovaciei, Sloveniei și Ungariei și pe ministrul de Externe din Letonia.

 

Tot marți, premierul Victor Ponta și șeful executivului chinez au deschis lucrările Forumului Oamenilor de Afaceri China-Europa Centrală și de Est. Premierul chinez este însoțit de o importantă delegație guvernamentală și de reprezentanți ai mediului de afaceri din China.

 

Reuniunea prim-miniștrilor de la București este cea de-a doua la nivel de șefi de guverne din țările Europei Centrale și de Est și China, după cea organizată în 2012 la Varșovia.

 

Potrivit Executivului, cu ocazia reuniunii la nivel înalt de la București, prim-miniștrii vor evalua stadiul de implementare a propunerilor de cooperare lansate cu un an în urmă la Varșovia, vor aborda domeniile și mijloacele concrete de dinamizare a relațiilor comerciale și investiționale între cele două zone, prin proiecte de cooperare în domenii precum energia, agricultura, infrastructura, transporturile, IT și turism.

 

Guvernul arată că organizarea la București a reuniunii politice la nivel înalt oferă „o oportunitate extraordinară pentru dezvoltarea relațiile politice și economice ale României cu China, a celor în plan regional, precum și a celor între regiunea noastră și partenerul chinez”.

 

„Prin prezența a zece prim-miniștri din statele membre UE și a ministrului de Externe leton, dialogul Europa Centrală și de Est cu China asigură complementaritatea și susține consolidarea relațiilor mai ample dintre UE și China”, adaugă Executivul.

 

Marți, premierul Victor Ponta va avea întâlniri bilaterale cu omologii săi din Polonia, Slovacia, Cehia, Letonia, Albania și Slovenia. AGERPRES/

 

Recomandările redacției