„Săptămâna mobilităţii europene”, acţiune anuală a Comisiei Europei declanşată în 2002, se desfăşoară în judeţul Arad în perioada 16-22 septembrie şi este organizată de Agenţia pentru Protecţia Mediului Arad şi Primăria Arad. Impactul acestei campanii a crescut progresiv de la an la an, recordul oficial de implicare fiind înregistrat în 2011, an în care s-au înregistrat oficial ca participanţi la acţiune 2.268 de oraşe europene cu un total de aproximativ 156 de milioane de locuitori.
Scopul declarat al acestei acţiuni europene de anvergură este încurajarea autorităţilor locale de-a promova şi introduce mijloace de transport public sustenabile şi nepoluante şi invitarea cetăţenilor la folosirea mijloacelor de deplasare alternative la automobile. „Acţiunea noastră este un apel la administraţiile locale de-a se îndrepta spre mijloacele de transport public nepoluante şi la cetăţeni de-a renunţa la autoturisme şi de-a se-ntoarce la biciclete, astfel încât oamenii să aibă cât mai puţin disconfort, iar mediul să beneficieze de-o protecţie sporită. Gândind strategic, această viziune poate fi transformată din posibilitate în realitate”, a spus la deschiderea acţiunilor „Săptămânii mobilităţii europene”, Attila Blenesi, consilier la Agenţia pentru Protecţia Mediului Arad.
Între acţiunile concrete desfăşurate în municipiu şi în judeţ  se evidenţiază monitorizarea gradului de poluare cu noxe a aerului în două puncte din municipiu şi într-un punct din Nădlac, un concurs de biciclete la care vor fi invitaţi elevii din Arad şi evenimentul sub sloganul „În oraş fără maşină” – o zi în care accesul autovehiculelor va fi interzis într-o zonă strict delimitată, spaţiul urmând să fie „cedat” în exclusivitate mijloacelor de transport în comun, bicicliştilor şi pietonilor.

Recomandările redacției