Festivalul de Muzică Sebiș a ajuns la cea de-a XIX-a ediție. Timp de trei zile, pe 1, 2 și 3 iunie, pe scena amenajată în Piața Tineretului au urcat o serie de formații care au încântat audiența. După cum sus­-ținea Radu Demetrescu, primarul interimar al orașului de pe Criș, evenimentul a fost organizat de Primăria Orașului Sebiș, Consiliul Local Sebiș, Consiliul Județean Arad, Centrul Cultural Județean Arad și TVR Timișoara, de unde a fost și unul dintre prezentatori, Florin Mihoc.
De altfel, Festivalul se bucură numai de aprecieri din partea celor prezenți, stârnind chiar și invidia unui grup de tineri din Brad, care și-ar dori și acolo un eveniment asemănător, cu atât mai mult cu cât Bradul are rang de municipiu.
„Pe lângă faptul că Bradul este municipiu, ce populație are Sebișul și ce populație are Bradul? Din păcate însă, la noi, tineretul este pus mai la o parte”, susține unul dintre cei șapte tineri din Brad care vin la Sebiș de ani de zile și stau aici pe toată durata Festivalului. „Festivalul de la Sebiș este renumit nu doar în județul Arad, nu doar în județul Hunedoara, ci în tot Ardealul”, a ținut să spună un altul.
Piața Tineretului,
plină până la refuz
Spectacolele care au avut loc de vineri până duminică au umplut până la refuz Piața Tineretului și toată zona centrului. Asta, în condițiile în care spectatorii au venit nu doar din județul Arad, ci și din județele învecinate, distrându-se pe cinste. În aceste condiții, nici nu este de mirare că printre orașele de aceeași mărime, Sebișul este considerat orașul cu cele mai multe activități culturale din Ardeal.
Vinerea a fost dedicată muzicii populare
Prima seară a fost dedicată muzicii populare de calitate și dansurilor, acordurile răsunând în tot orașul. Pe scenă au urcat formații care au interpretat o serie de cântece vechi, artiștii făcând să se adune câteva mii de spectatori. Cel care s-a ocupat de program, primarul interimar Radu Demetrescu, ne-a declarat: „Ne-am dorit ca prin programul pe care
l-am pregătit în aceste zile să-i facem pe oameni să uite de toate problemele. Vreau să vă mai spun un lucru care ar trebui știut de toată lumea, fără tradiții și cultură, un popor moare, dispare ca nație”.
În această primă seară, spectacolul a fost prezentat de cunoscuta solistă de muzică populară Voichița Suba, care a preluat „frâiele” manifestării, invitând pe scenă formațiile de dansuri, soliștii și fanfarele. În ceea ce-i privește pe cei care au evoluat în fața publicului, aceștia au fost: Fanfara Bisericii Ortodoxe Almaș, condusă de dirijorul Voicu Șandru; Ansamblul „Pădureanca” din Chisindia, avându-l ca instructor pe Nelu Todica și ca însoțitor pe primarul Ionel Pașca; Ansamblul „Drușcele” din Bârsa, cu solista Roberta Tomșa, însoțiți de primarul Avram Ciev; Ansamblul „Doina Crișului” din Ineu și Grupul Ineuanii, umoristul Radu Moș cu cele trei soliste de muzică populară din Bihor, Andreea Chișe, Alina Darău și Gina Handro, solistul instrumentist Flavius Darius Ana, urmat de soliștii mult așteptați, Lena Miclăuș, care a provocat ropote de aplauze împreună cu soțul său care a venit la Sebiș cu taragotul fermecat, la fel și Angela Rusu, după care le-a venit rândul lui Ștefan Muntenaș și Ansamblul „Stelele Bihorului”, acompaniați de renumita orchestră de muzică populară „Frații Șandru”. Au mai cântat soliștii Cosmina Brădean, Dalia Suba, Alexandru Pop, Felicia Costa, Florin Șandru și bine­înțeles Voichița Suba, seara încheindu-se cu un foc de artificii care a iluminat cerul Sebișului timp de minute bune.
Dacă a fost sâmbătă a fost muzică ușoară
A doua seară a Festivalului, cea de sâmbătă, a fost dedicată muzicii ușoare, spectacolul fiind prezentat de Florin Mihoc, de la TVR Timișoara.
După succesul incontestabil al primei seri, spectatorii au venit în număr și mai mare sâmbătă. Artiștii de renume cărora le-a venit rândul să evolueze pe scena de la Sebiș au fost întâmpinați cu strigăte de satisfacție și bucurie. Astfel, au contribuit la reușita evenimentului Cabron, Kaira, Ducu Bertzi, Andreea Bălan și Lambrino, seara încheiându-se cu un frumos foc de artificii.
Prezenți în cele trei zile de festival, comercianții au adus preparate cu totul deosebite, specifice zonei de unde au venit. Dacă cineva și-a dorit o gustare, a avut astfel de unde să aleagă, printre cele mai renumite preparate fiind cele ale lui Gelu Sida, de la Hălmagiu. Nu au lipsit nici băuturile, fie că au fost răcoritoare sau spirtoase.
Sebișul, la înălțime
Cea de a treia seară a dovedit încă o dată, dacă mai era nevoie, că Sebișul a fost la înălțime, cu toate că vremea nu a mai ținut cu spectatorii și organizatorii. Piața Tineretului s-a umplut din nou, spectatorii de toate vârstele venind să asculte artiști ca Melisa, Connect-R, Today, Aris, Spitalul de Urgență și alții. De menționat că și de această dată, focul de artificii a fost una dintre atracții.
Lucrări edilitare
Mai trebuie spus că autoritățile locale din Sebiș au ținut să prezinte, profitând de prezența noastră acolo, și o serie de lucrări edilitare care au fost făcute în ultimul timp. „Am realizat mai multe lucrări care erau foarte necesare, mai ales în cele două parcuri, unde furtuna din septembrie anul trecut a distrus mulți pomi. Acum ați văzut și dumneavoastră că pomii au început să-și formeze coronamentul. Ce-i drept, va mai dura doi-trei ani până se va reveni la normal din acest punct de vedere. Pe lângă faptul că am plantat mesteceni, tei și alte tipuri de arbori, ne-am ocupat de amenajarea unor alei, pavându-le, am amplasat coșuri de gunoi. Eu zic că a ieșit o lucrare frumoasă, iar sebișenii vor aprecia faptul că am modernizat parcurile”, susține primarul interimar Radu Demetrescu. Alte lucrări care au mai fost realizate recent au fost cele de la clădirea muzeului, care se află în renovare, încă se lucrează la podul din zona ANL-urilor, iar parcarea de la Biserica Ortodoxă din Satu Nou a fost pavată, urmând să fie pavate și aleile din cimitire. „Una peste alta, am realizat lucrări de care sebișenii au nevoie, astfel încât în oraș avem multe șantiere. Am amenajat o serie de trotuare și urmează să continuăm lucrările, acolo unde este cazul. Nu au fost uitate nici satele care aparțin din punct de vedere administrativ de orașul Sebiș, Prunișor, Sălăjeni și Donceni. Și aici se fac lucrări de modernizare în pas cu orașul Sebiș. S-a lucrat la străzi, la alei, s-au făcut și alte amenajări necesare, după posibilități”, a încheiat Demetrescu.

Recomandările redacției