Timp de patru zile, Expo Arad Internaţional găzduieşte cea mai amplă ediţie a Târgului Agromalim, aflat la cea de-a XXIV-a ediţie. Cu o creştere a numărului de participanţi cu 15%, însă şi prin dezbaterile care au loc, ediţia din acest an a târgului promite să fie una de amploare.
Deschiderea oficială a avut loc ieri, în prezenţa a numeroase personalităţi din domeniul public şi al afacerilor. În cuvântul de deschidere, Gheorghe Seculici, preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Arad a prezentat mesajul transmis de către Dacian Cioloş, comisar european pentru agricultură şi dezvoltare rurală. „Mă bucur că Agromalim îşi deschide astăzi porţile pentru participanţii la cea de-a 24-a ediţie, confirmând astfel tradiţia celui mai important târg de agricultură şi industrie alimentară din vestul României. Mi-aş fi dorit să fiu prezent la acest eveniment, să am ocazia să discut cu dumneavoastră şi aş fi venit cu plăcere, dacă reforma Politicii agricole comune (PAC) a UE nu m-ar ţine încă ocupat la Bruxelles. După acordul politic din iunie între statele membre ale Uniunii Europene, Parlamentul European şi Comisia Europeană privind viitorul PAC, lucrez acum la ultimele elemente care vor permite intrarea în vigoare, de la 1 ianuarie 2014, a acestei politici de la care se aşteaptă să facă agricultura europeană mai competitivă şi mai durabilă, cu beneficii concrete pentru fermieri şi industria agroalimentară, dar şi pentru mediu şi societate, în general. România este un beneficiar net al reformei Politicii agricole comune. Pe de o parte, vorbim despre peste 3 miliarde de euro în plus care vor veni până în 2020 pentru plăţile directe. Aceasta va însemna o creştere a subvenţiei primite din bugetul politicii agricole comune la o medie de 196 de euro la hectar în 2019, faţă de 135 de euro cât este azi. Pe de altă parte, dincolo de subvenţii, viitoarea PAC va pune la dispoziţia fermierilor români o gamă mult mai mare de măsuri de sprijin adaptate nevoilor lor… Închei prin a felicita organizatorii Târgului Agromalim, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură a judeţului Arad, partenerii locali şi naţionali, asociaţiile profesionale care sprijină organizarea acestui eveniment“, a transmis Dacian Cioloş.
De asemenea, a fost transmis şi mesajul lui Mihail M. Vlasov, preşedintele Camerei Naţionale. În mesajul său, preşedintele Camerei Naţionale felicită CCIA Arad pentru această iniţiativă expoziţională în sprijinul oamenilor de afaceri, „prilej pentru dezvoltarea cooperării şi promovare a produselor româneşti, atât de apreciate pe plan internaţional. Evenimentele expoziţionale precum Agromalim sunt o bună practică, larg răspândită la nivelul Sistemului Cameral românesc şi încurajez oamenii de afaceri să participe la aceste manifestări, care îndrăznesc să spun că reprezintă astăzi o soluţie de ieşire din criză. Târgurile precum Agromalim constituie, pe lângă menirea lor tradiţională – de prezentare şi promovare a produselor şi serviciilor, respectiv de facilitare a contactelor de afaceri, o platformă excelentă de dezbatere a problemelor la zi din agricultură – fiscalizarea, organizarea farmierilor, comasarea terenurilor, colectarea şi comercializarea producţiei, ce aduce la aceeaşi masă autorităţile şi oamenii de afaceri“.
În cele patru zile de târg, peste 250 de firme din România, Ungaria, Italia, Cro­a­ţia, Germania, Spania, Polonia, Austria şi Olanda vor expune, în cele trei pavilioane ale complexului Expo Arad Internaţional şi pe spaţiile exterioare, cele mai moderne tehnologii şi utilaje agricole. În paralel, secţiunile dedicate crescătorilor de animale vor oferi ocazia vizitatorilor târgului de a admira exemplare de mare valoare, provenite din crescătorii de renume.
În cadrul deschiderii oficiale, organizatorii târgului i-au premiat pe oamenii de afaceri şi firmele care au fost alături de Agromalim de-a lungul anilor, precum şi pe cei mai apropiaţi colaboratori. Cadoul a constat dintr-o colecţie rară de timbre, editate de Romfilatelia, în ediţie restrânsă, care aveau ca titlu „Trăieşte sănătos“.

Recomandările redacției