•  Interviu cu Ioan Nuţu Herbei, primarul comunei Moneasa

Comuna Moneasa este situată în partea de est a judeţului Arad, la poalele Muntelui Codru-Moma. Moneasa este alcătuită din două localităţi, satul Rănuşa şi Moneasa care este centru de comună.
Pentru a afla mai multe despre această zonă turistică am stat de vorbă cu edilul Ioan Nuţu Herbei.
– Domnule primar, ce ne puteţi spune despre comuna dumeavoastră?
– Prea multe nu am ce să vă spun, să ştiţi că la început am crezut că administraţia este uşoară, dar nu este chiar aşa. Este foarte grea, mai ales când vezi că ai vrea să faci ceva şi nu ai cu ce  fiindcă nu ai bani. Noi suntem într-o zonă defavorizată şi taxele şi impozitele sunt doar la 50%, aici statul ar trebui să ne sprijine în completare, dar din păcate nu s-a făcut nimic. În orice caz eu m-am descurcat din surse proprii şi mai am de încasat de la agenţi economici dar încă nu s-a făcut nici o rectificare de buget.
– Cum vedeţi această staţiune în viitor?
– Numai prin proiecte europene putem să sperăm că vom avea succes, în rest nu ai de la cine să aştepţi ajutor. Vreau să vă spun că am un program pentru obiectivele pe care să le ating şi anume: o pistă de biciclete şi voi face parcări de-a lungul drumului judeţean, aceasta va cuprinde 300- 400 locuri. De asemenea, suntem în faza de discuţii cu nişte speologi pentru a deschide şi amenaja Peştera Grota Ursului care se află în apropiere de Vila 1. Alt obiectiv pe care voi dori să îl amenajez va fi parcul pentru copii în incinta staţiunii, încă o activitate sportivă care va deservi atât activitatea celor mici, cât şi a adulţilor, acest parc se va numi Aventura Parc. Vom moderniza iluminatul în staţiune, vă pot spune că pentru fiecare proiect vom primi bani din partea UE în proporţie de 98%. La aceste lucrări am început cu ridicările topografice şi măsurători. De exemplu, sunt şi probleme, o parte din teren aparţine Statului Român, aici nu voi putea accesa fonduri europene.
– De câte locuri de cazare dis­pune staţiunea dumneavoastră?
– De aproximativ 1.600-1.700 de locuri, patru hoteluri cu câte 200 de locuri, restul fiind vile, moteluri şi căsuţe. Vreau să vă spun că staţiunea va trebui să reînvie, de aceea noi avem organizate activităţi culturale pe tot parcursul anului începând cu luna mai şi până în septembrie. Ţin să precizez că la aceste activităţi participă zeci de mii de oameni.
În toată această perioadă am avut preocuparea de a asigura populaţiei lemne pentru perioada de iarnă.
– Ce suprafaţă de pădure aveţi?
– Am 1.127 ha din specia fag, corpeu şi răşinoase, vreau să vă spun că am asigurat pe familie 3,5 mc totalizând un volum de masă lemnoasă de 1000 mc pentru cele 298 de familii. Lemnul a fost ridicat de clienţi din rampă cu maşina la un preţ de 80 de lei/mc, iar buşteanul rezultat l-am licitat şi a fost câştigat de nişte agenţi economici. Vreau să vă spun că eu am venit în administraţie din Silvicultură iar pădurea nu o poţi tăia după cum te taie capul, sunt nişte reguli în regimul silvic şi trebuie respectat.
– O ultimă întrebare, ce ne puteţi spune despre Schitul din Staţiunea Moneasa?
– Bisericuţa din Staţiunea Moneasa poartă hramul Apostolilor Petru şi Pavel de multe ori este neîncăpătoare. Oamenii veniţi în staţiune participă la diferite slujbe care se oficiază, unde pot spune că îşi găsesc liniştea sufletească.

Recomandările redacției