Cea mai lungă eclipsă de lună totală a secolului 21 va avea loc în noaptea de vineri spre sâmbătă şi va fi vizibilă şi din România. Dacă va fi senin, fenomenul va putea fi observat de oriunde din România, în afară de primele minute, când Luna încă nu a răsărit, conform Mediafax. Fenomenul va putea fi observat din Europa, Asia, Africa şi Australia dar nu va fi vizibil din America de Nord, de Sud sau Japonia.
Luna va răsări la apusul Soarelui, dar în partea opusă de cer, punctul cardinal est-sud-est. În momen­- tul răsăritului, Luna se va afla în penumbra Terrei, însă mai mult ca sigur nu se va putea vedea ceva schimbat pe discul selenar, potrivit Observatorului Astronomic.
Intrarea în penumbră, momentul care este considerat începutul eclipsei, se va produce vineri, la ora 20.14, când Luna se va afla sub orizont. După răsăritul Lunii, intrarea în umbră a acesteia va începe la 21.24, oră de la care se va putea vedea cum marginea stângă a satelitului va deveni mai puţin strălucitoare decât restul discului.
Totalitatea durează 103 minute, eclipsa fiind cea mai lungă din secolul 2000 – 2100, însă la diferenţă mică de eclipsele din 26 iunie 2029 şi 7 iulie 2047, care vor avea totalităţi cu durata de 102 minute.
Eclipsa din noaptea de vineri spre sâmbătă este a doua totală din acest an. Totodată, este a treia dintr-o serie de eclipse totale care se produc între anii 2017 şi 2019. Următoarea eclipsă vizibilă din ţara noastră se va produce pe 21 ianuarie 2019.
Pentru a observa eclipsa din noaptea de vineri spre sâmbătă nu este nevoie de un instrument astronomic, dar cei care posedă o astfel de unealtă sau un binoclu vor putea vedea fenomenul mai în detaliu. În timpul eclipsei pot fi observate alte trei planete: Venus (până la ora 22.00), Jupiter (până la miezul nopţii) şi Saturn (toată noaptea).

Recomandările redacției