Cea mai mare pepinieră de plopi energetici din Europa demarează încă o campanie de recoltare de butași

1
1035

butasi taiati pregatire butasiAșa după cum am mai scris și cu alte ocazii, investitori străini au înființat la Bata, în urmă cu circa șase ani, prima cultură de plopi energetici din județul Arad. Pepiniera de plopi „energetici“ de la Bata a ajuns celebră, iniţiativa fiind a unei firme din Germania interesată de a face o pepinieră de culturi energetice. În speţă e vorba de un hibrid aparte de plop care necesită condiţii deosebite de cultură, existența unei surse continue și apropiate de apă fiind una dintre cele importante. După discuţii cu administraţia locală, firma a început cu o suprafaţă de 100 ha de teren (pe care au mărit-o mai apoi) pe care şi-au pus pe picioare afacerea într-un timp extrem de scurt.
O cultură foarte importantă
Într-o primă fază au fost plantaţi peste trei milioane de butași care au ajuns în al cincilea an de… producție, întreaga cantitate vânzându-se în afara țării. Plopul energetic are o viteză de creștere foarte mare, crește cu aproximativ doi centimetri pe zi, în principal el se folosește ca biomasă în diverse procese de ardere, având o putere calorică deosebită – ca și orice lemn de fag, stejar etc.
„A fost foarte importantă înființarea acestei  plantații de plopi energetici în Bata – Pri­măria a acordat sprijin fermierilor și toate planurile parcelare au avut măsurători GPS. Firma a demarat lucrări ample, având acum 600 de hectare de teren cumpărat. Alături de plopi aici se vor cultiva sălcii și salcâmi energetici din care se va produce biomasă, aceasta va fi utilizată drept combustibil solid în cuptoarele firmei în viitor, în locul gazului metan, utilizat în prezent. Ba, chiar și pentru alte firme  cu puncte de lucru în apropiere. Din punct de vedere cadastral Bata reprezintă un mare avantaj, fiind una dintre puținele comune care are «cadastru» pe extravilan – toate planurile parcelare fiind recepționate de OCPI” a spus Ion Micurescu, primarul comunei Bata.
Încă o producție de butași
La plopii energetici din plantația de la Bata începe în această perioadă încă o campanie de tăiere pentru butași – ei mai au doi ani de contract cu o companie americană ce înființează plantații cu material săditor provenit de la Bata. Acum această plantație o va face în Ungaria. „Firma are acum și o pepinieră de 5 ha – împrejmuită cu un gard pentru a o feri inclusiv de atacul animalelor sălbatice care mai scapă în zonă, cu mai multe soiuri de plante energetice modificate, inclusiv una cu o perioadă mai lungă de vegetație: cu o lună mai timpurie la plantare și cu o lună mai târzie la recoltare, ceea ce-i sporește potențialul. Noi ne bucurăm pentru locurile de muncă înfiin­țate: periodic un număr de 25-30 de săteni sunt angajați cu contract de muncă pe perioadă determinată – în funcție de lucrări. La acestea se adaugă și locurile de muncă de la celelalte investiții, Ocolul Silvic Mocioni-Stârcea având și ei în jurul a 400 de locuri de muncă distribuite la obiectivele lor: fabrica de produse de lemn, domeniul vânătoresc ori pensiunea Casa Bata“ a relatat primarul Ion Micurescu.
(F.B.)

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.