LECȚIA DE ISTORIE – 1 august: Distrugătorul bombardament al aviației americane asupra orașului Ploiești.

La data de 1 august 1943 în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a avut loc cel mai violent bombardament al aviației americane asupra unui oraș românesc. Țintele bombardamentului american au fost rafinăriile din zona Câmpinei și Ploieștiului, care produceau la acea vreme circa o treime din necesarul de combustibil al Germaniei naziste.

Deși câmpurile petroliere și rafinăriile din această zonă mai fuseseră bombardate de mai multe ori de către aviația anglo-americană, bombardamentul din 1 august 1943 a fost cel mai puternic dintre toate, la el participând aproape două sute de avioane de tip B-24 Liberator, avioane ce au decolat din nordul Africii, din apropierea oraşului libian Benghazi.

Bombardamentul de la Ploiești durat aproape 60 de minute, avioanele americane lansând asupra orașului și a rafinăriilor de aici peste 2500 de bombe, care au dus la moartea a peste 250 de persoane şi rănirea altor 400, plus importante pagube materiale. Pentru operaţiunea de la Ploieşti, americanii au planificat inițial un bombardament strategic ce prevedea zbor la mare altitudine la lumina diurnă și cu raid compact în formaţie. Deşi sistemele de bombardare avansaseră, odată cu apariţia vizorului Norden, ce avea stabilizare giroscopică, totuși acest tip de bombardament nu aveau acurateţe suficientă, pentru a garanta distrugerea rafinăriilor de la mare altitudine. Tocmai de aceea, Comandamentul Aerian American a hotărât să încerce o abordare mai radicală și anume să atace de la joasă altitudine.

Însă, acest tip atac de la mică altitudine, presupunea și multe riscuri pentru aviația americană, deoarece în jurul Ploieştiului exista o centură antiaeriană redutabilă formată din peste 250 de guri de foc, cu obuze de calibrul 88 mm şi 105 mm, la care se mai adăugau sute de baterii cu tunuri de 37 şi 20 de milimetri, precum și numeroase cuiburi de mitraliere foarte bine camuflate. De asemenea, pentru interceptare germanii dispuneau de 62 de avioane Messerschmidt 109 şi 17 Messerchmidt 110, la care se adăugau 52 de avioane IAR-80 pilotate de piloți români.

Chiar dacă în acest bombardament și-au pierdut viața și numeroși civili, pentru americani această misiune a fost cea mai mare pierdere înregistrată vreodată de aviația Statelor Unite într-o singură misiune, deoarece din cele aproape 200 de bombardiere care au decolat de la Benghazi, 78 dintre ele au fost doborâte de aviația antiaeriana română și germană, 440 de soldați americani au fost uciși în luptă, iar alți 250 de aviatori au fost capturați de armata română.

sursa: Facebook – Lecția de istorie

Recomandările redacției