Cea mai vârstnică persoană din județul Arad este din Almaș și a împlinit 103 ani

0
1979

Chiar de 1 martie am făcut această documentare în comuna Almaș, cu ocazia invitației la ziua de naștere a celei mai vârstnice persoane de pe raza comunei. Este vorba despre doamna Florica Florea.

Domnule primar Aurel Ginu Costea, aș vrea să spicuim câteva realizări la nivel de comună, din anul ce s-a scurs, 2018.

Da, așa este cum ați precizat. Comuna noastră stă foarte bine la capitolul infrastructură și când spun asta mă refer la asfaltări, amenajări și parcări. Aș putea spune că avem realizat undeva în procent de 99%. Mai avem mici retușuri la nivel de comună, pe care le avem deja prevăzute în proiect.

Domnule primar, cum ați încheiat anul 2018?

În primul rând, vă spun că am fost alături de cetățeni și vă mai pot spune că am asfaltat 2,5 kilometri străzi, 54 de podețe de acces, trotuare în Almaș și Rădești, iar în satul Cil am amenajat o parcare în fața Bisericii Ortodoxe. Tot la Cil am amenajat cu pământ părțile laterale ale canalului colector, unde va urma să plantăm pomi, tei și un gazon verde. Tot anul trecut am amenajat două parcări la adunările baptiste și penticostale din Rădești.

Anul 2019 va fi ca anul 2018

În anul 2019 am o lucrare prioritară, și anume Capela mortuară. Este o solicitare a cetățenilor comunei noastre. Vreau să vă spun că am fost ajutat de domnul Pistru, președintele ALDE.

Avem în vedere ca șanțurile din localitățile ce aparțin comunei noastre să fie făcute cu dale din beton. Totodată vreau să scot animalele de pe DN79A, realizând un alt drum de acces către pășune, a mai precizat edilul șef.

Mai avem un proiect pentru micile retușuri care sunt la nivel de comună, acestea în total fiind cuprinse în suprafață de 6 kilometri.

Musai avem prevăzut modernizarea iluminatului public cu leduri. De asemenea, mai avem în vedere reabilitarea școlilor și a grădinițelor.

Vă propun acum să încheiem discuția noastră și să ne axăm pe un eveniment mai aparte, pe care îl sărbătorim chiar astăzi de 1 martie. În comuna noastră este o mare sărbătoare, la care vă invităm și pe dumneavoastră.

Sărbătorim ziua celei mai în vârstă persoane din comună

În biroul primarului o găsim pe a doua persoană înaintată în vârstă după doamna Florica Florea. Este vorba despre domnul Ioan Boc din Almaș, de 95 de ani împliniți.

Iată ce ne spune domnul Boc: „Din 1989 până în prezent, politicienii m-au folosit în campanie pe sate, dar nu s-au gândit niciunul să spună «hai să vedem cum se descurcă bătrânul ăsta», că nu am nici un venit. Mă ajută familia, dar vreau să spun că a venit vremea și mă ajută domnul primar“.

Ce v-a determinat să umblați cu politica?

Știți ce, domnule? Pacea și înțelegerea, pentru că în politică sunt dezbinări. O să vedeți că eu ajung anii lui Florica.

Cea mai în vârstă persoană din comună

O delegație la nivel de comună, condusă de primarul Aurel Ginu Costea, din care a mai făcut parte și domnul deputat Eusebiu Pistru, președintele organizației județene ALDE, preotul paroh Marin Florin Oarcea, viceprimarul Codruț Dașcău, consilierul Octavian Oarcea, alături de cetățeni din comună, s-au deplasat la locuința doamnei Florica Florea, care la 1 martie 2019 a împlinit frumoasa vârstă de 103 ani. Cu această ocazie, bătrânei i-au fost oferite flori, mărțișoare și un tort pe care l-a adus deputatul Pistru.

Un scurt istoric al doamnei Florica: s-a născut în localitatea Olari, la 1 martie 1916. Doamna Florica nu a avut o viață ușoară, rămânând văduvă de două ori.

Pierzându-și primul bărbat de tânără, a hotărât să plece la București, unde se angajează ca servitoare timp de patru ani. Se întoarce din Capitală, și face școala de moașe la Arad timp de trei ani. După încheierea școlii, este repartizată la Almaș, unde se recăsătorește. În anul 2000 rămâne din nou văduvă, aflăm din relatarea primarului Aurel Ginu Costea.

Toată baza a fost în doamna Ana Pleșu – Nițuța – după cum o știu localnicii. Aceasta ne-a spus: „Dacă nu eram eu alături de ea, acum voi nu mai aveați de cine vorbi. Eu mi-am lăsat de multe ori copiii și nu m-am dus la Arad. Dar mai am noroc într-o vecină că ne mai vizitează și ea, așa că m-a ajutat Dumnezeu să pot fi alături de moașa Florica“.

Voicu Sida

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.