Cea mai veche fabrică de păpuși, chiar aici, la Arad

0
989

Câți dintre noi își mai aduc aminte de păpușile cu care ne jucam în copilărie? Dar oare câți dintre noi știm că păpușile copilăriei noastre au fost făcute, de fapt, la Arad ?

Păpușile atât de îndrăgite de noi au fost fabricate la Arad, la fabrica Arădeanca. Aceasta a fost înființată în anul 1949, cu 71 de ani în urmă. Erau singurele care semănau cât de cât cu modelul păpușilor din Occident, cu părul lung și ondulat, care puteau clipi. Sloganul fabricii era : „Un izvor de bucurie pentru cei mici/ Un prilej de meditație pentru cei mari”

La început se produceau păpuși, medalii, insigne și cupe sportive. Pe acea vreme se lucra încă în ateliere mici, înghesuite. Odată cu trecerea timpului, fabrica producea și păpuși după chipul mai multor vedete. Din păcate, în 2013 aceasta a intrat în faliment. Păpușile sunt produse în continuare, dar sub numele altei firme.

Arădeanca producea atât păpuși unicat, cât și unele după chipurile multor vedete ale perioadei, precum Oana Zăvoranu, Andreea Răducan sau Cleopatra Stratan.

În anul 1976, când Nadia Comăneci a obținut nota 10 la bârnă la Jocurile Olimpice din Montreal, fabrica de păpuși a primit acordul sistemului comunist pentru a realiza o păpușa după chipul și înfățișarea ei. Păpușa urma să poarte numele „Nadia”.

În 1989 fabrica a înregistrat cele mai mari vânzări, având un număr record de 1200 de angajați. Mai apoi, au intrat pe piață păpușile fabricate în China, care erau cu mult sub prețul păpușilor fabricate la Arad, producând o mare pierdere fabricii.

Mica păpușă a avut un mare succes atât în ţară, cât şi în străinătate , aducând bani frumoși pentru bugetul de stat. Păpușa era îmbrăcată în trening alb și scria numele României pe aceasta. În anul 2010, fabrica a produs o ediție limitată a păpușii Nadia. Noua jucărie a purtat medalia câştigată la Montreal, în 1976.

Pe la începutul anului 1999, fabrica producea o gamă variată de produse , precum jucării, articole de uz casnic, articole sport, articole tehnico-sanitare, manechine și multe altele.

Calitatea produselor a fost atât de bună, încât fabrica a câștigat o multitudine de premii la diferite târguri interne și externe. După mai mulți ani în care aveau pierderi, în 2004, fabrica a ajuns, în sfârșit, să aibă profit.

Celebrele păpuși au continuat să fie prezente pe rafturile supermarketurilor, cu un an după ce fabrica a intrat în faliment. Unele dintre păpuși încă pot fi achiziționate, la diferite prețuri. Păpușa Georgeta, de exemplu, poate fi cumpărată la un preț de 170 de lei. Cu 600 de lei poate fi achiziţionat un set de 13 păpuşi din lotul „Ştrengarul”, iar „Negresa” poate fi cumpărată cu 40 de lei.

Prima păpușă țigănească produsă la Arad a purtat numele de Lulica. Accesoriile erau lucrate manual, în atelierul în care sunt făcute toate produsele din magazinul ţigănesc de la Sibiu. Prețul varia între 80 și 150 de lei. Păpuşa era îmbrăcată în haine tradiţionale ţigăneşti, avea bănuţi în plete şi la batic şi avea şi hăinuţe de schimb, dar şi o găletuşă din aramă, confecţionată de meşteri căldărari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.