Cu prilejul manifestărilor dedicate Zilei Persoanelor Vârstnice la nivel mondial – 1 octombrie, pentru al patrulea an consecutiv, în Arhiepiscopia Aradului s-a desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei Arhiepiscop al Aradului, programul social-filantropic „Ceai bun de suflet” la inițiativa Asociației Filantropia Arad. În toată luna octombrie, în parohiile arădene se vor desfășura activități dedicate persoanelor vârstnice.
Invitația la ceai este un bun prilej de a petrece cu vârstnicii împreună timp de câteva ore după rugăciune și de a-i provoca să își depene amintirile din tinerețe, de a povesti despre obiceiurile și tradițiile locale – unele pierdute, de a cânta împreună pricesne, cântece patriotice și de a socializa. În fiecare parohie, preoții au fost sprijiniți de membrii comitetelor parohiale dar și de copii, dorind promovarea solidarității între generații.
„Bătrânii sunt de multe ori afectaţi de singurătate iar Biserica noastră nu ar trebui să piardă prilejul de a-i ajuta pe aceşti oameni să se simtă iubiţi şi apreciaţi. Am dorit să realizăm câteva întâlniri speciale cu cei vârstnici, să le identificăm nevoile și să le acordăm un sprijin. Un alt obiectiv a fost dezvoltarea relației duhovnicești cu preotul paroh”, a menționat părintele Gabriel Mariș, consilier social al Arhiepiscopiei Aradului și președintele Asociației Filantropia Arad.
Programul asociației urmărește îmbunătățirea vieții persoanelor în vârstă din parohiile arădene și respectarea drepturilor acestor persoane, pentru a putea trăi cu demnitate alături de ceilalți membrii ai comunității. S-a dorit prin această acțiune implicarea vârstnicilor în viața co­munității prin aportul experienței lor de o viață.
Vizita arhierească la
Centrul pentru Vârstnici
Programul „Ceai bun de suflet” a fost derulat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei și la Centrul de îngrijire a persoanelor vârstnice din cadrul Direcției de Asistență Socială a Primăriei Arad. Programul social a fost implementat aici de Preasfințitul Părinte Emilian Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, cu sprijinul Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Arad. Preasfin­ția Sa s-a întâlnit cu o parte dintre vârstnici în capela cu hramul „Sf. Ap. Andrei” din incinta Centrului, unde, împreună cu cei doi preoți misionari ai centrului s-a rugat pentru sănătatea și ajutor celor vârstnici. Preasfințitul Părinte a cercetat apoi pe toți cei 150 de vârstnici instituționalizați aici, oferindu-le iconițe și cărți de rugăciuni și stând de vorbă cu fiecare. La final, Preasfințitul Părinte s-a întâlnit cu vârstnicii în sala de vizite unde a servit ceai și a cântat pricesne alături ei.
Directorul centrului, Fira Popa, a fost prezentă la eveniment, aducând cuvinte de mulțumire Înaltpreasfințitului Părinte Timotei Arhiepiscop al Aradului pentru permanenta purtare de grijă și Preasfințitului Părinte Emilian Crișanul Episcop vicar pentru       bucuria imensă pe care a făcut-o tuturor prin această vizită. „Be­neficiarii centrului pot simți constant dragostea și apropierea Bisericii Ortodoxe”, a precizat acesta.
Centrul de îngrijire a persoanelor vârstnice din cadrul DAS Arad este este o instituţie socio-medicală aflată în grija Consiliului Local al Primăriei Arad, care asigură asistenţa în regim rezidenţial a persoanelor vârstnice şi cu dizabilităţi, recuperare şi readaptare, activităţi de ergoterapie şi petrecere a timpului liber, asistenţă socială şi psihologică. Capacitatea centrului este de 150 de beneficiari.
În Parohia Aradul Nou
Duminică, 1 octombrie 2017 în Parohia Ortodoxă Aradul Nou s-a desfășurat programul filantropic „Ceai bun de suflet”. Programul a început cu slujba Vecerniei, prilej cu care au fost aduse și rugăciuni de mulțumire pentru toate binefacerile primite de la Dumnezeu de-a lungul vieții. Programul a continuat prin bunăvoința conducerii Liceului Tehnologic „Iuliu Moldovan”, în sala de protocol a acestuia.
Întâlnirea a fost un bun prilej de a petrece împreună cu enoriașii parohiei timp de câteva ore și s-a completat prin activitățile catehetice duminicale dedicate tinerilor. Enoriașii prezenți au fost serviți cu un ceai „bun de suflet” chiar de membrii corului de copii, promovând prin aceasta solidaritatea între generații. Copiii au susținut și un mic concert de pricesne celor prezenți. Surpriza și în acest an, a fost prezența Grupul vocal „Trifon Lugojan” care a oferit celor prezenți într-un mod excepțional, un buchet de pricesne și cântece vechi.
Activitatea parohiei a fost sus­ținută prin osteneala membrilor Asociației Ortodoxe „Sf. Mare Mc. Gheorghe” Aradul Nou.
Și în acest an, credincioșii au simțit nevoia de a aduce mulțumiri Chiriahului, pentru binecuvântarea acordată acestui program filantropic și pentru permanenta purtare de grijă.
În Parohia Arad Șega I
Tot duminică, prin purtarea de grijă a preoților slujitori, s-a desfăşurat proiectul social-filantropic ,,Ceai bun de suflet”, la care au participat credincioşii prezenţi la slujba vecerniei. Întâlnirea s-a desfăşurat în centrul pastoral-misionar ,,Buna Vestire”, cei prezenţi împărtăşindu-şi trăiri, gânduri şi simţăminte legate de viaţa personală dar şi de cea bisericească şi parohială. „Nu a lipsit desigur ,,ingredientul” întâlnirii: ceaiul bun şi reconfortant, trupeşte şi sufleteşte. Cei prezenţi au exprimat dorinţa ca aceste întâlnirii ,,bune de suflet” să devină o permanenţă în fiecare lună, în prima duminică”, a menționat părintele paroh Aurel Bonchiș.
În Parohia Vinga
Proiectul social „Ceai bun de suflet” derulat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei Arhiepiscop al Aradului și coordonat de către Sectorul Social Filantropic al Arhiepiscopiei Aradului s-a desfășurat și în Parohia Vinga. Scopul acestui proiect a fost realizarea unei întâlniri cu persoanele mai în vârstă, preotul provocându-i pe aceștia la un dialog pentru a depăna amintiri legate de anumite obiceiuri și tradiții locale. Având în vedere faptul că în Vinga se găsesc oameni proveniți din toate regiunile țării, întâlnirea s-a dovedit a fi una interesantă din care am avut multe de învățat.
,,Duminica era sfântă pentru toții membrii familiei, în această zi nu lucra nimeni niciodată, toată familia era prezentă la Sfânta Liturghie. Bo­tezul sau nunta se săvârșeu în această zi, nașii și finii se împărtășeau duminica la Sfânta Liturghie, și după aceea se săvărșea taina respectivă, iar în ceea ce privește sfârșitul omului acesta cerea înainte de moarte ca preotul să vină să-l spovedească și să-l împărtășească”, spunea unul din membrii consiliului parohial,
În alte părți ale țării atunci când se căsătorea cineva ,,sătenii contribuiau cu tot felul de produse alimentare ajutând familia respectivă să treacă mai ușor peste acest eveniment”, spunea o credincioasă.
De asemenea preotul a evidențiat că doar voluntariatul și munca în echipă aduc roadele mult așteptate ale unor probleme social filantropice care se  ivesc într-o parohie.
S-au adus discuție și felul în care părinții trebuie să-și educe copiii, să-i obișnuiască cu biserica și felul în care cei mici trebuie să se comporte în biserică, iar cei mai mari își risipesc o mare parte din timpul lor în fața calculatorului sau televizorului.  Întâlnirea a fost apreciată de toți cei care au participat la acest proiect.
În Parohia Vladimirescu II
Duminică 1 octombrie 2017 s-a organizat și întâlnirea cu oamenii vârstnici la Parohia Vladi­- mirescu II. După săvârșirea slujbei vecerniei, preotul împreună cu credincioșii prezenți s-au adunat în curtea locașului de cult, în jurul unor mese pregătite de credincioasele din Comitetul Parohial.
Scopul principal a fost acela de a-i asculta pe cei mai în vârstă cu problemele și necazurile lor, dar și cu bucuriile și realizările lor. Discuțiile au fost sincere și călduroase, cei mai în vârstă exprimându-și bucuria întâlnirii cu preotul lor în aceste condiții, nu doar în cadrul slujbelor divine. La final s-a simțit nevoia și bucuria de a mulțumi reprezentanților Arhiepiscopiei Aradului, care au avut această inițiativă și a fost exprimată nădejdea că astfel de întâlniri se vor mai desfășura și în viitor.
În Parohia Bonțești
Și în Parohia Bonțești s-au întâlnit vârstnicii la biserică, la ceai bun de suflet. Întâlnirea a decurs minunat. Vârstnicii au rememorat întâmplări de demult, ca de exemplu perioada și greutatea cu care s-a construit biserica parohială.
Deasemenea, s-a amintit un obicei din ziua de Rusalii: feciorii satului scoteau cat mai mulți prapuri, ripide și crucea pentru procesiunea la holde, iar fetele pregateau cununa de grâu și o puneau la prapurele feciorului de care le era drag. Au existat cazuri cand aceștia s-au și căsătorit.
Programul social s-a desfășurat și în alte parohii: Ineu, Fântânele, Crocna, Apateu, Berechiu, Moțiori, Beliu, Seleuș, Șicula, Cermei, ș.a.
Asociația Filantropia Arad

Recomandările redacției