Jucătorii echipei de fotbal blocaţi într-o peşteră din Thailanda de nouă zile au fost găsiţi în viaţă luni de către forţele navale speciale, care s-au alăturat echipelor de intervenţie, relatează Mediafax.
Cei 12 băieţi cu vârste cuprinse între 11 şi 16 ani şi antrenorul lor în vârstă de 25 de ani au fost găsiţi în viaţă, după nouă zile de căutări, a declarat Narongsak Osottanakorn, guvernatorul regiunii Chiang Rai. „I-am găsit în siguranţă. Dar operaţiunea de salvare nu s-a terminat. Misiunea noastră este să îi căutăm şi să îi salvăm. Următoarea misiune este să îi scoatem din peşteră şi să îi trimitem acasă”, a declarat guvernatorul.
Băieţii şi antrenorul lor au ajuns mai departe în peşteră decât credeau autorităţile. Scafandrii sperau să îi găsească pe o porţiune numită Plaja Pattaya, dar aceasta era inundată complet. Aceştia au fost găsiţi la aproximativ 400 de metri distanţă.
De asemenea, guvernatorul a declarat că salvatorii vor continua să scoată apa din peşteră şi vor trimite doctori să verifice starea celor 13. „Dacă doctorii consideră că toţi sunt destul de puternici să fie mutaţi, îi vom scoate curând din peşteră”, a adăugat acesta.
Operaţiunea de salvare a fost uşurată astăzi de oprirea temporară a ploii, care le-a dat salvatorilor ocazia să exploreze mai mult peştera şi să pompeze cantităţi importante de apă, ceea ce a micşorat nivelul inundaţiei. Echipele de salvare încearcă să găsească o soluţie pentru scoaterea din peşteră a celor 13. Cea mai bună variantă momentan este să îi înveţe pe copii să folosească echipamentul scafandrilor pentru a putea ieşi din subteran. Dacă acest plan nu funcţionează, copiii ar putea rămâne blocaţi în peşteră pentru câteva luni, până nivelul apei va scădea.
Aceştia au rămas blocaţi în data de 23 iunie în interiorul peşterii Tham Luang din nordul Thailandei, în urma unei ploi torenţiale. Operaţiunea de salvare a fost dificilă, din cauza nivelului ridicat al apei din peşteră. Echipa de salvare a fost alcătuită din peste 1.000 de persoane, printre care şi salvatori din China, Myanmar, Laos, Australia, Marea Britanie şi Statele Unite.

Recomandările redacției