Aproximativ 50 de mame şi copii ucraineni care s-au refugiat în România au ajuns, marţi dimineaţă, în Arad şi sunt cazaţi la o clinică privată din oraş, unde vor rămâne până când vor reuşi să-şi aranjeze transportul spre diferite ţări europene unde au rude sau prieteni.

Refugiaţii, care au venit din Cernăuţi şi Cernobîl, au fost preluaţi de un autocar din Vama Siret, transportul fiind organizat iniţial pentru 50 de studenţi medicinişti străini care studiaseră în Ucraina şi care au ajuns să vină în ţara noastră. Conform organizatorilor transportului, aceşti studenţi au renunţat la autocar în favoarea mamelor şi copiilor.

Ucrainenii sunt cazaţi într-o clinică privată, unde primesc şi hrană, iar echipe de medici îi vor consulta pe parcursul zilei de marţi.

„Este primul grup de refugiaţi care ajunge în Arad de la Vama Siret. Grupul este format din 48 de persoane, mame şi copii, cel mai mic de trei luni. Majoritatea sunt copii, circa 70 la sută, avem şi o mamă cu şapte copii. Această iniţiativă privată urmăreşte un scop stric umanitar. Suntem sprijiniţi şi de asociaţii, care în perioada şederii vor asigura alimente şi cele necesare. Unii dintre refugiaţi nu mai au case, deci nu ştim cât vor sta la noi”, a declarat, pentru AGERPRES, Sorin Fildan, reprezentant al clinicii Red Medica.

Cele mai multe dintre mame au spus că îşi doresc să meargă în diverse ţări ale Uniunii Europene, unde au rude sau prieteni.

În judeţul Arad, mai multe asociaţii au anunţat că s-au implicat în sprijinirea refugiaţilor, oferind transport de la frontieră şi cazare sau diverse ajutoare. Primăria Arad a anunţat, de asemenea, că amenajează aproximativ 300 de locuri de cazare în internate şcolare sau cămine de bătrâni.

Sursa: Agerpres

Recomandările redacției