Începând de luni, întâi noiembrie, ajutorul de încălzire se va acorda după regulile stabilite de un nou act normativ, respectiv de Legea consumatorului vulnerabil de energie. Astfel, cei ce nu se încadrează acum pentru a cere ajutorul de încălzire, dar se vor încadra după legea nouă, vor primi banii pentru întreg sezonul rece (noiembrie 2021 – martie 2022), cu condiția depunerii actelor necesare în perioada 1 – 20 noiembrie. Dacă depășesc acest termen, cei interesați vor pierde, cel puțin, banii pentru noiembrie.

Mai exact, de la 1 noiembrie, venitul mediu net lunar până la care se va acorda ajutorul pentru încălzire va fi de 1.386 lei/persoană, în cazul familiei, și de 2.053 lei, în cazul persoanei singure, în timp ce, după legislația actuală, ajutorul poate fi obținut de familiile cu un venit net mediu lunar pe membru de până la 800 de lei și de persoanele singure cu un venit net mediu lunar de maximum 1.082 de lei, conform avocatnet.ro.

Conform legii, documentele necesare pentru acordarea ajutorului sunt stabilite de primar. Acestea sunt, de regulă, cele care reflectă componența familiei, veniturile membrilor acesteia, modul de deținere a locuinței și o factură (în cazul persoanelor care folosesc pentru încălzire energie termică/ gaze naturale/ energie electrică).

În funcție de sistemul de încălzire utilizat în locuință, categoriile de ajutoare pentru încălzire sunt: ajutor pentru încălzirea locuinței cu energie termică în sistem centralizat; ajutor pentru gaze naturale; ajutor pentru energie electrică; ajutor pentru combustibili solizi și/sau petrolieri.

Pe lângă bani pentru încălzirea locuinței, persoanele vulnerabile vor putea primi, potrivit noii legi, un ajutor financiar suplimentar pentru energie, destinat acoperirii unei părți din consumul energetic al gospodăriei. Acesta se va acorda lunar, pe parcursul întregului an și se va putea cumula cu ajutorul pentru încălzire.

Recomandările redacției