Cei care locuiesc în zona Mureșelului, exasperați: canalul, din nou pestilențial. Unde sunt cei de la Mediu?

0
290

Problemele cu care se confruntă locuitorii din apropierea canalului Mureșel sunt arhicunoscute și nu de acum, ci de ani de zile. Numai ziarul nostru de câte ori a atras atenția autorităților despre drama acelor oameni, plătitori de taxe și contribuabili, la fel ca restul arădenilor, la bugetul orașului, care sunt nevoiți să suporte zilnic mirosul de nesuportat pe care îl emană apele infectate ale Mureșelului. Problema este însă mult mai veche până și decât ziarul nostru, care este în cel de-al 14-lea an de existență.

Iată că de mai bine de 14 ani, nimeni nu a fost interesat să rezolve problema Mureșelului. Trăim într-o epocă a tehnologiei avansate, a utilajelor de construcții ultra-moderne, dar autoritățile nu sunt capabile să curețe și să mențină curat un firicel de apă, lung de doar câțiva kilometri.

Disperați pentru că nimeni nu ia nici o măsură, locatarii au dus probe din apa infestată la un laborator specializat, rezultatele arătând cât se poate de clar faptul că deversările din acest canal reprezintă un focar de infecție pentru toată lumea. „Facem demersuri peste tot, chiar și la forurile internaționale, deoarece pe plan local nu mai are rost – nu ne bagă nimeni în seamă“, precizează oamenii.

Canalul Mureșel traversează municipiul Arad prin zone foarte populate. Este binecunoscut gradul de contaminare al acestui canal infect și efectele extrem de grave pe care îl are asupra sănătății, până la urmă a întregii populații a Aradului. Cu toate astea, deși problema persistă de ani buni de zile, nimeni nu s-a grăbit să miște vreun deget și fiecare aruncă pisica în ograda celuilalt.

Arădenii sunt obligați să trăiască sub imperiul mizeriei, al mirosului insuportabil și al bolii. În această apă ajung soluții și dejecții care sunt interzise. Care au efecte catastrofale asupra sănătății oamenilor. „Locuiesc pe această stradă, pe Henri Coandă, de 20 de ani. O singură dată în acești ani, au curățat canalul. Mirosul este de nesuportat, iar apa este caldă din cauza toxicității. Se ridică aburi, iar atunci când spăl geamul la stradă este un strat gros de unsoare. Vă dați seama, cât este de toxic?! Este un canal cu apă menajeră. Mulți își devarsă dejecțiile în acest canal, printre care multe instituții și chiar firme de pompe funebre“, ne declară o femeie din zonă. 

Unde sunt cei de la Mediu? Unde este Stana, de la Poliția Locală?

Nu este însă normal ca locuitorii Aradului să fie cei care recoltează probe pentru analiza apei din Mureșel. Asta este treaba autorităților. Apa infectată a Mureșelului este o problemă de sănătate publică. Cei care sunt responsabili cu păstrarea Mediului curat nu fac nici o mișcare. Unde este agentul Cosmin Adrian Stana, responsabil cu Mediul, din cadrul Poliției Locale Arad? Câte amenzi a dat acesta pentru nerespectarea Mediului în ceea ce privește Mureșelul? Câte probe a recoltat pentru a face analiza apei infectate?

Îl invităm pe domnul Stana să se apropie la nu mai mult de zece metri de canalul Mureșel. Și să stea acolo o noapte întreagă, așa cum stau locuitorii din zona străzii Cocorilor de ani de zile. Și dacă va supraviețui acestui experiment inuman, îl rugăm, în numele celor care locuiesc în zonă, să ia măsuri.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.