Cei care nu au fost martiri devin torționari?

0
273

Am stat mult în cumpănă pentru a decide dacă scriu sau nu despre imensul scandal izbucnit după așa zisele dezvăluiri cu privire la trecutul comunist al lui Augustin Lazăr, catalogat, peste noapte drept torțio­nar. O spun din capul locului: Augustin Lazăr trebuia demis de mult, din două rațiuni: și-a bătut joc de justiție, mușamalizând toate dosarele lui Klaus Iohannis, a fost sluga lui Kovesi, teoretic subordonata lui, faptic, șefa lui pe linie de luptă politică, zeița care decidea cine intră la pușcărie, ca dușman al sistemului. Augustin Lazăr a învățat, pe vremea lui Ceaușescu, o lecție simplă: nu te pune contra sistemului, pentru că vei fi strivit ! A aplicat-o și după revoluție, a servit sistemul, îl servește pe mai departe, face tot ce poruncește sistemul, care, se pare, a decis ca Iohannis să câștige al doilea mandat.
Omenește vorbind, vă rog să-mi dați un singur exemplu de procuror în funcție pe vremea lui Ceaușescu care ar fi îndrăznit să decidă eliberarea lui Filip, în ciuda faptului că acesta nu dat „semne de îndreptare”, ci, dimpotrivă, a continuat să denigreze statul socialist și partidul. Ce ar fi putut să facă Augustin Lazăr, să spună că Filip are dreptate, că Ceaușescu este un dictator, că slugile lui comuniste bagă la pușcărie patrioți anticomuniști? Câți dintre cei care îl acuză că a fost „torționar” ar fi avut curajul să facă asta? Augustin Lazăr a primit rapoarte privind comportamentul lui Filip, absolut incompatibile cu eliberarea din pușcărie și directiva de a nu accepta asta. Dacă, în ciuda acestoru rapoarte și recomandări, Augustin Lazăr ar fi decis eliberarea lui Lazăr, nu numai că acesta nu ar fi fost eliberat, ci Augustin Lazăr i-ar fi devenit coleg de celulă !
Teoretic, trăim în democrație. Augustin Lazăr ar fi avut posibilitatea ca, după revoluție, să slujească adevărata justiție, dar el a ales să rămână în continuare un slujitor al sistemului. Pentru asta ar trebui să fie tras la răspundere, nu pentru obediența față de regimul comunist. La drept vorbind, dacă justiția română ar fi cu adevărat liberă, ar decide condamnarea lui Augustin Lazăr pe baza unui coppy paste după decizia lui Augustin Lazăr în cazul Filip: „Nu a dat semne de îndreptare”. Nici Augustin Lazăr nu a dat semne de îndreptare, a ales să servească pe mai departe sistemul, pentru că acesta nu i-a asigurat doar exonerarea de trecut, ci rămânerea la putere. De aceea spun: nu pentru trecut trebuie scos din scenă Augustin Lazăr, ci pentru prezent.
De fapt, la urma urmei, toată această agitație, această turbulență, nu este decât o nouă manevră a sistemului, care vrea să se mențină la cârmă. Și, să vă spun un secret: niciodată sistemul nu a avut culoare politică, nu îl interesează dacă la putere sunt socialiștii, comuniștii sau capitaliștii, important este ca el să decidă!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.