Cei din domeniul sănătății, invitați să se spele pe mâini

0
567

Câte probleme nu există pentru simplul motiv că angajații din domeniul sănătății nu se spală pe mâini? La ce riscuri sunt supuși, exact, pacienții, care de multe ori se întorc din spitale mai bolnavi decât au fost la internare? Câte complicații pot fi evitate prin acest gest simplu, pe care îl poate face oricine?

Acestea sunt temele pe care vrea să le pună în discuție Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Arad în data de 5 mai 2019, prin campania „SALVEAZĂ VIEŢI: Igiena Mâinilor”.

Iniţiativa anuală „SALVEAZĂ VIEŢI: Igiena Mâinilor” este parte a efortului major global coordonat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care îndrumă profesioniştii din domeniul sănătăţii să-şi îmbunătăţească igiena mâinilor şi să sprijine astfel prevenirea infecţiilor asociate asistenței medicale (IAAM).

În acest an, tema campaniei este „Îngrijirea curată pentru toți – este în mâinile voastre”.

În fiecare zi, IAAM duc la spitalizare prelungită, dizabilitate de durată mai mare, creșterea rezistenței microorganismelor la antibiotice, costuri suplimentare masive pentru sistemele de sănătate, costuri mari pentru pacienți și familiile aparținătoare și decese care puteau fi evitate.

Multe măsuri de prevenire și control a infecțiilor ( inclusiv igiena mâinilor) sunt simple, ieftine și eficiente, dar aceste măsuri presupun responsabilitatea personalului medico-sanitar și schimbări de comportament, arată reprezentanții DSP Arad.

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat ca fiind grupuri țintă profesioniștii din domeniul sănătății, coordonatorii programelor de prevenirea și controlul Infecțiilor (PCI), managerii de spitale, Ministerul Sănătății și grupurile de susținere pentru pacienți.

Spitalele şi alte unităţi sanitare sunt invitate să ia parte la această iniţiativă globală pentru a continua creşterea nivelului de conştientizare în privinţa importanţei igienei mâinilor, pentru a reduce riscul de IAAM.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.