Pe 27 aprilie, după 21 de zile în care au parcurs peste nouă mii de kilometri, cei doi motociclişti arădeni, Rareş Bârsan şi Domiţian Giurgiu s-au întors acasă din expediţia lor în Europa şi pe continentul african. Dacă cei doi arădeni au fost încântaţi de modul în care au fost primiţi de către autorităţile din Maroc, nu acelaşi lucru pot să spună despre cei de la Ambasada României. „Vreau să mulţumesc administraţiei marocane pentru primirea pe care ne-a făcut-o. A fost ceva incredibil. Am fost ajutaţi şi aşteptaţi cum se cuvine. În schimb, vreau să spun că autorităţile române au dat dovadă de nesimţire, nefiind primiţi bine la Ambasada României din Rabat. Şi pe calea aceasta vrem să facem o adresă către Ministerul de Externe pentru că nu se poate să fii tratat în halul în care am fost noi. Eu, personal, m-am simţit prost că sunt român. A fost pentru prima dată când am avut sentimentul ăsta. Am ajuns sâmbătă la ambasadă, am stat la uşă, iar într-un târziu ne-a răspuns un domn în pantaloni scurţi care vorbea la telefon. Nu ne-a invitat înăuntru şi nu ne-a prea băgat în seamă”, a declarat Rareş Bârsan, iniţiatorul proiectului.
În urma derulării acestui proiect, din sponsorizări, s-a adunat suma de 100 de milioane de lei vechi, bani care vor fi donaţi Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Louis Ţurcanu“ din Timişoara.
„Expediţia a avut ca scop conştientizarea în rândul părinţilor şi copiilor asupra faptului că leucemia a luat amploare. Concomitent, ne-am propus şi o strângere de fonduri pentru spitalul din Timişoara. Am ales acest spital pentru că este singurul spital cu profil pediatric care deserveşte zona de vest a României”, a declarat Rareş Bârsan, iniţiatorul acestui proiect.
Plecarea din Arad a avut loc pe 6 aprilie iar expediţia s-a întins pe durata a trei săptămâni.
Prima zi a incursiunii celor doi a inclus o oprire în Zagreb, locul unde s-a luat legătura cu poliţia din localitate, după care a urmat Verona, unde s-au stabilit contactele cu pompierii. A treia zi i-a găsit pe riviera franceză, în Nisa, unde au fost aşteptaţi de poliţia locală, urmând o oprire şi la jandarmeria din Saint–Topez. Un scurt popas a fost făcut şi în Aubagne, la Legiunea Străină. Drumul către continetul african a continuat prin Barcelona. Aici a fost şi locul în care cei doi s-au bucurat de primirea celor de la casa International Police Association şi a poliţiei din Barcelona. Tot aici a fost şi momentul pentru un repaus de două zile. Poliţia din Ceuta a fost ultima gazdă înainte de trecerea spre Maroc.
Prima oprire din Maroc a fost consemnată la poliţia din Fes. După care Merzouga s-a dovedit a fi primitoare prin gazdele din cadrul poliţiei şi a jandarmeriei locale. Drumul a continuat apoi spre poliţia din Quazazate urmând mai apoi a se consemna ultima oprire la poliţia din Marrakech.
„Am străbătut în total şapte ţări pe cele două continente şi am parcurs peste 9.000 de kilometri din care 2.500 de kilometri au fost parcurşi doar în Maroc”, a declarat Domiţian Girgiu, membru participant în acest proiect.
La fiecare oprire de-a lungul traseului s-a luat legătura cu autorităţile locale, pompieri, poliţişti sau jandarmi, aceştia dând asigurări că vor încerca prin diverse mijloace să sprijine campania demarată de către Flames on Bikes, prin intermediul International Police Association (IPA), regiunea 1 Arad.
„Banii adunaţi până acum vor fi donaţi secţiei de boli oncologice din cadrul Spitalului de Copii «Louis Ţurcanu» iar tot în acest sens dorim să organizăm un eveniment caritabil în perioada imediat următoare“, a subliniat Ciprian Drăgan coordonatorul acestui proiect.
Totodată, cei trei au dorit să mulţumească preşedintelui Consiliului Judeţean Arad – Nicolae Ioţcu, cât şi Anei Maria Dragoş, director al Centrului Cultural Judeţean Arad, pentru sprijinul acordat în realizarea acestui proiect.

Actualitate 195
Pieton lovit de mașină, în zona Liceului CFR
citește mai mult »