Cei doi soți au fost salvați în ultima clipă, după ce au mâncat șuncă și s-au îmbolnăvit de botulism

0
8836

După ce sâmbătă, a avut loc o cursă contracronometru la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, în încercarea de a salva viețile a doi pacienți – soț și soție, sub suspiciunea de botulism, astăzi, 26 iulie, am aflat că aceștia sunt stabilizați. Totul datorită serului antibotulinic venit tocmai din Republica Moldova, care a fost administrat la timp.

„În acest moment, pacientul este în stare stabilă, după administrarea serului. Soția acestuia a solicitat internarea, doar că simptomatologia s-a ameliorat”, a declarat Lenuța Timiș, director SCJU Arad.

Soțul și soția, în vârstă de 59 și 51 de ani, ar fi consumat șuncă de porc preparată în condiții de casă. Aceștia vor rămâne sub supravegherea medicilor pe secția de Boli Infecțioase Adulți II.

Amintim că, soțul s-a prezentat sâmbătă, în stare gravă, la Unitatea Primire Urgențe Arad, iar medicii din urgență împreună cu medicii din cadrul Compartimentului Boli Infecțioase Adulți II au efectuat în regim de urgență investigațiile medicale, ridicându-se suspiciunea de botulism, conform criteriilor clinice și epidemiologice.
Deoarece în România nu există ser antibotulinic, directorul medical al SCJU Arad a luat, de urgență, legătura cu DSP Arad și cu Departamentul pentru Situații de Urgență pentru a putea salva viețile celor doi membri ai familiei.
,,Ieri a fost o zi contracronometru atât pentru mine cât și pentru colegii din cadrul Compartimentului Boli Infecțioase Adulți II! Deoarece serul antibotulinic lipsește momentan din unitățile sanitare am început lupta căutărilor împreună cu colegii de la DSP Arad, ISU Arad, DSU București și nu în ultimul rând Ministerul Sănătății prin oameni devotați care au făcut tot posibilul și au găsit serul în Republica Moldova într-un timp de 6-7 ore. O echipa de la ISU Arad a plecat aseară spre Iași și alta echipa de la ISU Iași au plecat spre Arad, iar undeva pe la mijlocul distanței s-a realizat transferul serului ca să ajungă până în această dimineață la spital și să fie administrat celor doi pacienți. Pacienții primesc în aceste momente serul antibotulinic și vor rămâne sub supraveghere medicală pe Compartimentul de Boli Infecțioase Adulți II. Le mulțumesc tuturor celor care ieri și astăzi ne-am unit forțele și am făcut o echipă puternică pentru a salva. Nu în ultimul rând mulțumesc colegilor din Republica Moldova care în timp record ne-au pus la dispoziție serul anti-botulinic”, a declarat dr. Lenuța Timiș, director medical SCJU Arad, sâmbătă, 24 iulie.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.