Î ntr-o vale din munţii Himalaya – Hunza – la 2.438 metri altitudine, în nordul Pakistanului, sunt câ­teva sate cu case sărăcăcioase, dar vesele şi colorate, în care trăiesc cei mai longevivi, cei mai sănătoşi şi cei mai fericiţi oameni de pe planetă. Cel puţin aşa este descris tribul Hunza.
Izolaţi de „civilizaţie”, de malluri, poluare şi tablete, oamenii Hunza duc o viaţă simplă. În prezent, în jur de 80.000 de suflete trăiesc în această comunitate, împrăştiată în Munţii Hindukuş.
Marea majoritate trec lejer de 100 de ani, media longevităţii fiind de 120 de ani. Deşi nu există niciun document care să dovedească acest lucru, unii spun că au fost câţiva bătrâni care au ajuns la 150 de ani. În plus, reuşesc acest lucru fără vizite la spitale, medicamente sau vitamine sintetice.
Care este secretul?
Stilul de viaţă! Fiind o zonă muntoasă, terenurile agricole sunt amenajate pe unde este posibil, de cele mai multe ori la câţiva kilometri depărtare de casă. Iar ca să ajungă la ele, oamenii trebuie să se caţere pe stânci şi să navigheze trecători înguste şi abrupte.
Însă, potrivit medicului irlandez Sir Robert McCarrison, care a petrecut şapte ani studiind populaţia Hunza, adevăratul secret al longevităţii lor este hrana. Pe lângă faptul că duc o viaţă foarte activă, Hunza mănâncă puţin şi sănătos. Au doar două mese pe zi, prima fiind în jurul prân­zului. Mesele lor se rezumă, de obicei, la fructe şi legume, adeseori crude. Mănâncă şi cereale, în special chapatti, o lipie tipică Pakistanului, dar nu se prea ating de lactate, cu excepţia brânzei de oaie sau de capră, iar carne mănâncă doar la ocazii speciale, iar atunci în cantităţi foarte mici. În plus, totul este crescut organic, fără pesticide, fertilizatori sau alte chimicale.

Recomandările redacției