Cei mai mulți arădeni câștigă ceva mai bine în 2019, după statisticile oficiale

0
508

Arădenii câștigă ceva mai bine decât acum un an, potrivit datelor provenite de la Direcția Județeană de Statistică. Dacă la începutul lunii septembrie 2018, câștigul salarial mediu brut era de aproximativ 3.850 de lei, anul acesta, în ceeași perioadă, câștigiul mediu brut a ajuns la 4.416 lei.Câștigă cel mai bine cei care lucrează în domeniul serviciilor. Mai precis, câștigul salarial mediu brut a crescut în rândul angajaților din domeniul serviciillor cu în jur de 1.000 de lei. Asta, în timp ce în industrie, creșterile de la un an la altul sunt de sub 300 de lei, în medie.

Decalajul salarial în funcție de zonă rămâne o problemă în țară, în ciuda evoluției pieței muncii. Deși salariile au crescut în toate sectoarele, cele din sectorul serviciilor și public au înregistrat creșteri mari.

Aradul este sub județele în care se câștigă cel mai bine, chiar dacă alături de București, vestul țării iese în față. La câștig salarial conduc județele Cluj, Timiș, Brașov și Sibiu.

Cât privește câștigul salarial mediu net, acesta a ajuns la 2.718 lei, față de 2.287 acum un an. Desigur, s-au înregistrat majorări la costurile unor utilități și prețuri, însă, statisticienii subliniază creșterea salarială în județul nostru.

La capitolul număr de șomeri, acesta acrescut ușor faț de anul trecut, întrucât la început de septembrie 2019, la agenția de șomaj erau înregistrați peste 3.100 de șomeri, comparativ cu 2.859, acum un an. Rata șomajului înregistrată la Arad este una dintre cele mai mici din țară și anume – 1,5 la sută.

Nu în ultimul rând, statisticile mai arată că, în luna august a anului acesta s-au înmatriculat 11 societăți comerciale cu participare străină la capital subscris.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.