Cei şase frați și leii lor care au terorizat un oraș întreg timp de opt ani. Crimele lor ies abia acum la iveală

0
279

Frații Kani au terorizat timp de opt ani un mic oraș libian, masacrând bărbați, femei și copii pentru a-și menține autoritatea. Acum crimele lor încep să iasă la iveală, relatează BBC. De șapte luni, anchetatori în costume de protecție albe vin în micul oraș agricol Tarhuna, la aproximativ o oră de mers cu mașina de capitala libiană, Tripoli. Au marcat dreptunghiuri îngrijite cu bandă roșu cu alb, din care au ridicat 120 de cadavre, deși zone întinse nu au fost încă cercetate.
Gropi comune și urme de tortură. Unele par a fi cadavrele tinerilor luptători uciși în bătăliile din jurul Tarhunei din vara trecută, în al nouălea an al războiului civil din Libia. Dar mulți sunt civili – inclusiv femei și copii de până la cinci ani – unii purtând urme de tortură.
Mormintele sunt moștenirea groaznică a celor opt ani în care o familie locală, Kani, formată inițial din şapte frați, și miliția pe care au creat-o au terorizat orașul.
Trei dintre frații Kani sunt acum morți, iar ceilalți au fost obligați să fugă în iunie 2020 de forțe loiale Guvernului de acord național (GNA) recunoscut de ONU. Totuși, chiar și acum, mulți locuitori din Tarhuna se tem să vorbească despre crimele lor. Unii spun că sunt încă amenințați de departe de susținătorii fraților Kani. „Erau ca o haită de hiene când erau împreună” Dar ceea ce reiese din discuțiile cu cei care i-au cunoscut este o poveste terifiantă a modului în care o familie săracă a profitat de haosul care a înghițit Libia după revoluția din 2011 împotriva dictatorului Muammar Gaddafi și a ajuns să țină sub control comunitatea prin cruzime.
Când a izbucnit revoluția, majoritatea oamenilor din Tarhuna i-au rămas loiali lui Gaddafi. Dictatorul favorizase orașul, oferind oamenilor din familiile sale conducătoare locuri de muncă bune în forțele de securitate. Frații Kani au fost printre puținii care au susținut revoluționarii – deși nu din idealism, spune Hamza Dila’ab, ci din cauza unui conflict vechi de 30 de ani cu niște veri, o familie de susținători ai lui Gaddafi.
Moartea celui mai mic dintre frați a declanșat un val de crime Dar acest lucru a declanșat un ciclu de răzbunare care a dus la uciderea, în 2012, a celui mai tânăr dintre frații Kani, Ali.
Frații Kani au preluat și au consolidat forțele militare din oraș, creându-și propria miliție cu câteva mii de luptători. La fel ca majoritatea milițiilor din Libia, aceasta avea acces la fonduri de stat. Și, dincolo de răzbunare, frații rămași în viață au folosit-o pentru a-și impune autoritatea absolută asupra Tarhunei.
Orașul transformat într-un mini-stat. Cei șase frați au reușit să creeze un mini-stat în Tarhuna și în jurul orașului, controlând chiar și poliția în uniformă. Conduceau un imperiu de afaceri, extorcând „taxe” de la o fabrică de ciment și alte afaceri locale, construind un centru comercial și înființând câteva companii legitime. Pe de altă parte, au contribuit la protejarea traficanților de droguri și a migranților, dar se lăudau cu lupta împotriva traficului și cu crearea unei insule de ordine în Libia de­vastată de război. În fruntea mini-statului se afla Mohammed al-Kani, un salafist (adept al unei forme fundamentaliste a islamului), al doilea cel mai în vârstă dintre frați. El era singurul membru al familiei cu ceva educație și care avusese un loc de muncă stabil – înainte de revoluție lucrase ca șofer pentru o companie petrolieră.
În 2017, frații au organizat o paradă militară, care a inclus armament greu, șiruri de polițiști în uniformă și lei.
Felinele erau proprietatea personală a fraților Kani și se spune că ar fi fost hrăniți cu carnea unora dintre victimele familiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.