A murit astronautul Alan Bean, cel de-al patrulea om care a păşit pe Lună, la vârsta de 86 de ani. Alan Bean a fost membru al echipajului misiunii Apollo 12 din 1969 şi a stat efectiv 31 de ore pe Lună. NASA şi membrii familiei au anunţat că Alan Bean a murit sâmbătă, la Houston, după o scurtă boală.
Bean a fost pilotul modulului lunar de pe Apollo 12, care a făcut a doua aselenizare pe Lună. Apoi a condus echipajul către prima staţie spaţială din SUA, Skylab, în ​​1973. În acea misiune, el a orbitat în jurul Pământului timp de 59 de zile, un record mondial la vremea respectivă, relatează Mediafax.
În total astronautul a petrecut 69 de zile în spaţiu, inclusiv 31 de ore pe lună. Doar 12 persoane au pus piciorul pe solul selenar, iar Alan Bean şi-a lăsat amprentele într-o regiune numită Oceanul de Furtuni, la patru luni după ce Neil Armstrong a devenit primul om care a păşit pe Lună, în misiunea istorică Apollo 11 din iulie 1969.
După cariera de astronaut, Alan Bean a devenit pictor. Tablourile lui au evocat experienţele ca astronaut, iar familia sa povesteşte că îşi „semna” de­seori picturile cu „urme de cizme lunare”, similare celor pe care le-a lăsat el însuşi pe suprafaţa Lunii.

Recomandările redacției