În pofida unui an ciudat, aflat sub semnul pandemiei, cei de la Filarmonica Arad sunt extrem de optimiști și continuă lunga tradiție a susținerii celui mai așteptat concert al anului, și anume faimosul Concert de Anul Nou. Este vorba de un concert al valsurilor, polcilor și marșurilor din literatura vieneză de divertisment, care îi pune în centrul atenției pe Johann și Josef Strauss, precum și pe rivalul lor parizian, Emile Waldteufel.

Concertul de Anul Nou de la Arad are ca model Concertul de Anul Nou al Orchestrei Filarmonice din Viena, care are lor în fiecare an în dimineața zilei de 1 ianuarie.  Spectacolul Filarmonicii Arad va fi însă oferit arădenilor în serile de 7 și 8 ianuarie, de la ora 19, cu speranța că se poate ține în Sala Palatului Cultural, și nu va fi nevoie să fie utilizată platforma online, așa cum a fost cazul evenimentelor din preajma Crăciunului.

„Sala de concerte este pregătită pentru eveniment, dar și canalele de transmisiune online, în cazul în care întâlnirea cu dumneavoastră, publicul nostru minunat, trebuie să se conformeze și pe mai departe rigorilor de până acum”, spun reprezentanții Filarmonicii Arad.

În lunga tradiție vieneză

Concertul va fi dirijat de maestrul Cristian George Neagu, care făcea în 2019 următoarea declarație pentru colegul nostru: „Valsul vienez este mesagerul noului an muzical. În formatul simfonic binecunoscut, deschidem seria concertelor (…) cu minunatele partituri ale Vienei de la mijlocul secolului al XIX-lea, creații ale familiei Strauss și ale altor creatori contemporani, interpretate de orchestra simfonică. Valsuri, polci, cadriluri, glume muzicale, creații care au făcut senzație în saloanele anilor 1800, continuă și astăzi periplul lor în sălile de concert ale lumii, datorită vervei, bucuriei și optimismului lor (…). Concertul de Anul Nou, alături de cel al deschiderii stagiunii, colindelor şi al închiderii de stagiune reprezintă un jalon. Am dirijat concertul de Anul Nou de cel puţin 15 ani. Recent, în zilele de 30 şi 31 decembrie am fost invitat să dirijez Concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Timişoara. Lăsând modestia la o parte, mă bucur că am reuşit să fiu un ambasador foarte bun al Aradului chiar la rivalii noştri, timişoreni“.

Concertul de Anul Nou din 2021 va fi foarte similar celui din 2019 și va cuprinde următoarele titluri muzicale: Johann Strauss Wiener Blut vals op.354; Johann Strauss Anne Polka op.117; Johann Strauss Auf der Jagd Polka op.373; Johann Strauss Wein, Weib und Gesang vals op.333; Johann Strauss Tritsch Tratsch Polka op. 214; Johann & Josef Strauss Pizzicato Polka; Emile Waldteufel Les patineurs vals; Johann Strauss Perpetuum mobile op.257; Josef Strauss Plappermäulchen Polka op.245; Emile Waldteufel Estudiantina vals; Josef Strauss Feuerfest Polka française op.269; Johann Strauss An der schönen blauen Donau op.314; Johann Strauss tatăl Radetzky Marsch op.228.

Regulile trebuie respectate

Odată cu posibilitatea desfășurării concertelor în Palatul Cultural, se vor aplica anumite reguli: accesul publicului va fi posibil în intervalul 18.00 – 18.45, în limita a 144 de locuri, respectând măsurile și regulile de prevenire a răspândirii Covid-19; intrarea și ieșirea se va face pe culoare separate, delimitate, fără a staționa pe hol; la intrarea în spațiul de desfășurare a concertelor se va efectua termometrizarea cu termometru noncontact a spectatorilor și un triaj observațional, astfel că nu va fi permis accesul persoanelor simptomatice (tuse, strănut, rinoree, temperatură mai mare de 37,3C, stare generală modificată); persoanele care refuză să le fie verificată temperatura și cele care nu poartă mască la intrare și pe întreaga durată a evenimentelor, nu vor avea acces în locație; evenimentele se vor desfășura fără pauză.

Dacă revenirea în Palatul Cultural nu va fi posibilă, concertul va fi ținut online, așa cum ne-am obișnuit, pe pagina de Facebook a Filarmonicii Arad.

Fratele mai mare al Concertului de la Arad

Concertul de Anul Nou al Orchestrei Filarmonice din Viena, fratele mai mare al concertului de la Arad, este un concert ce are loc în fiecare an în dimineaţa zilei de 1 ianuarie la Viena în Austria. Este televizat în jurul lumii la o audienţă estimată de aproximativ 1 miliard de telespectatori în 44 de ţări.

Muzica este în principal cea a familiei Strauss (Johann Strauss (tatăl), Johann Strauss (fiul), Josef Strauss şi Eduard Strauss). Florile care decorează sala de concert Wiener Musikverein sunt donate anual de către oraşul San Remo din Italia.

Concertul se termină totdeauna cu o serie de bis-uri după programul principal. Apoi muzicienii urează în cor audienţei un an nou fericit şi încheie concertul cu Valsul Dunărea Albastră al lui Johann Strauss II urmat de Marşul lui Radetzky. În timpul acestei ultime piese, audienţa aplaudă în ritmul melodiei iar dirijorul se întoarce să dirijeze audienţa în locul orchestrei. O schimbare faţă de organizarea tradiţională a sfârşitului concertului în perioada recentă a avut loc cu ocazia concertului in 2005 dirijat de Lorin Maazel, când programul s-a terminat cu valsul „Dunărea albastră” în semn de respect faţă de victimele cutremurului din Oceanul Indian din 2004.

Primul concert a avut loc în 1939 (pe 31 decembrie al acelui an) şi a fost dirijat de Clemens Krauss. În 2006, nu pentru prima dată în istoria concertului de anul nou, a fost interpretată o partitură de Mozart: uvertura Nuntei lui Figaro.

Concertul este difuzat în direct din 1959 de către ORF – televiziunea de stat austriacă şi preluat de către reţeaua Eurovision. În Statele Unite concertul a fost difuzat câţiva ani de către postul PBS. Din 2006 o serie de state africane (Botswana, Lesotho, Malawi, Mozambic, Namibia, Swaziland, Zambia şi Zimbabwe) precum şi din America Latină (Ecuador şi Bolivia) au început să transmită spectacolul.

 

Recomandările redacției