Scene foarte emoționante aseară pe O2 Arena din Londra, la Laver Cup: Roger Federer a jucat ultimul său meci de tenis, dintr-o carieră fabuloasă. A fost să fie un meci de dublu, în care l-a avut ca și partener pe marele său rival de-o viață, Rafa Nadal. Momentul a fost unul legendar și cu siguranță va rămâne în istoria sportului mondial, prin simbolismul său, care a trecut în umbră și rezultatul final, unul ce nu mai are nicio relevanță. Am asistat la sfârșitul partidei la minute foarte emoționante, Federer stăpânindu-și cu mare greutate emoțiile provocate de conștientizarea faptului că povestea s-a sfârșit dar și de înțelegerea grandorii sale, reliefate de greutatea numelor care i-au adus un omagiu prin prezența la acest ultim dans al carierei: legende precum Bjon Borg sau John McEnroe ori marii rivali Novak Djokovic, Andy Murray și evident, Rafa Nadal. Spaniolul a și rostit de altfel poate cele mai emoționante cuvinte ale serii, spunând: „odată cu retragerea lui Roger, o parte din mine pleacă cu el.“

„Se simte ca o sărbătoare pentru mine, e exact ce mi-am dorit. Nu ar fi trebuit ca a mea carieră să fie așa, nu mă gândeam că voi ajunge să fiu cine sunt. Eu doar mă bucuram că joc tenis. A fost o poveste fantastică, aș repeta-o oricând. A fost incredibil, a fost distractiv. Înseamnă enorm să vă am alături și nu numai pe voi, pe toți fanii din toată lumea“ au fost cuvintele de rămas bun ale elvețianului.

Iată câteva dintre cele mai importante borne din cariera extraordinară a lui Roger Feder:

  • a jucat 30 de finale de Grand Slam, câștigând 20 dintre ele
  • a ocupat primul loc al clasamentului ATP timp de 237 de săptămâni consecutiv, între 2 februarie 2004 și 17 august 2008, stabilind astfel un record în istoria tenisului.
  • a jucat 23 de semifinale consecutive de Grand Slam, de la Wimbledon 2004 până la Australian Open 2010
  • a jucat 10 finale consecutive de Grand Slam, de la Wimbledon 2005 până la Australian Open 2008.
  • a câștigat primele 7 finale pe care le-a jucat în turneele de Grand Slam
  • a jucat toate finalele de Grand Slam în doi ani consecutivi, 2006-2007
  • are câte 5 tilturi consecutive la Wimbledon și US Open

(facebook/ATPTour)

Recomandările redacției