golf

Visul frumos al judeţului Arad, de a avea cel mai mare teren de golf din Europa, s-a …surpat la Fântânele înainte de a fi gata de panglică. Proiectul de 20 de milioane de euro pentru construirea la Fântânele a unui complex urbanistic de lux este blocat de insolvenţa investitorului, lucrările fiind oprite în 2012.

În 2010, compania italiană Bellavista Golf Villas & Resort lansa un proiect de amenajare a unui complex urbanistic în comuna Fântânele, pe o suprafaţă de 364 de hectare şi pe care ar trebui să fie construite vile, blocuri, un hotel de lux, un club de golf cu teren, magazine şi alte construcţii specifice unei zone rezidenţiale de lux. Complexul Butterfly Royal Golf Resort a primit toate autorizaţiile necesare de la Primăria Fântânele, iar lucrările au început în 2011, fiind oprite însă un an mai târziu din cauza problemelor financiare întâmpinate de investitor.

„Compania a intrat în insolvenţă, acumulând datorii atât la stat, cât şi la bugetul local, unde are restanţe pentru impozite şi taxe locale. Firma are acum datorii de peste şase miliarde de lei vechi, provenite din neplata impozitelor. Totul a fost bine la început, ne-am bucurat de intenţia lor şi am sperat că totul va merge conform planurilor. De doi ani de zile însă cei de la firma investitoare nu au mai dat pe aici. Ne-au trimis o reprezentantă care ne spune că firma caută investitori şi că au un plan de reorganizare. Cu banii pe care îi au datorie la noi am putea acoperi cele 350 de locuri de case pentru tineri, reabilitarea şcolii şi alte investiţii pe care comuna noastră le are în plan“, ne-a declarat Emil Nicolae Otlăcan, primarul comunei Fântânele.

Firma nu este însă datoare doar primăriei Fântânele, un număr de 18 creditori cerând falimentul investitorilor peninsulari. Prin faliment, o posibilitate de recuperare a datoriilor o reprezintă terenul de sute de hectare deținut de italieni.

Valoarea totală a proiectului este de 19,67 de milioane de euro, din care peste 10 milioane de la UE. Peste 4 milioane de euro reprezintă contribuția autorităților locale, iar contribuţia beneficiarului este de circa 5,7 milioane de euro.

Conform Planului Urbanistic Zonal, zona rezidenţială a complexului ar urma să fie amenajată pe o suprafaţă de 173,95 hectare şi să cuprindă 20 vile de lux, 32 de vile individuale, alte 66 de vile, 355 de vile cu regimul de înălţime parter, două etaje şi penthouse. Fiecare vilă ar urma să aibă 5.000 de metri pătraţi de teren individual.

În zona de locuinţe ar urma să mai existe spaţii comerciale, agenţii bancare, ateliere de producere şi desfacere artizanat, internet-cafe, bowling, dar şi spaţii pentru dotări şi servicii de interes zonal, conform Planului Urbanistic Zonal.

O suprafaţă de 51,93 hectare este destinată terenului de golf, care ar fi unul dintre cele mai mari din Europa şi ar avea o formă de fluture. Conform proiectului, ar urma să mai fie construite un hotel de lux, un centru pentru SPA şi fitness şi restaurante.

O altă zonă ar urma să cuprindă locuinţe de serviciu în regim parter şi etaj, terenuri de tenis, magazine şi locuinţe personale.

Investiţia ar fi trebuit finalizată în 2013, conform planurilor anunţate în urmă cu aproape patru ani.

Potrivit proiectului, „dezvoltarea infrastructurii de agrement locale prin crearea unei baze de agrement cu terenuri de golf, terenuri de sport, piscine şi utilităţi aferente în comuna Fântânele” are în vedere „creşterea numărului de turişti şi favorizarea dezvoltării economiei locale” .

De asemenea, este avută în vedere „diversificarea serviciilor turistice în regiune şi crearea unui turism de nişă, prin crearea infrastructurii necesare practicării golf-ului, activitate recreativă cu un potenţial foarte ridicat de atragere a turiştilor străini, practicanţi ai acestui sport”.

Totodată, este vizată şi „dezvoltarea economică şi socială a comunei Fântânele şi a judeţului Arad, prin crearea de locuri de muncă în domeniul turismului şi prin crearea condiţiilor prielnice atragerii de investitori locali şi străini”. Termenul de finalizare a proiectului este 8 aprilie 2013, până în prezent fiind realizată doar o cincime din acesta.

  • Cetatean spune:

    Aradul se poate lauda cu cele mai fantastice investitii, cel putin dupa PUZ_uri, PUD-uri, Studii de fezabilitate etc. In realitate, pseudoinvestitori – tepari stau la panda sa jumuleasca pe naivi. Investitii serioase, productive, creatoare de locuri de munca, care sa necesite personal cu pregatire superioara sau macar medie – se pot numara pe degetele de la o mana. Lohn (roboti – umani), cu salarii minime pe economie, cu procese repetitive, ce pot fi invatate in 5 minute, astea mai sunt.
    In rest – nimic atractiv, care sa dezvolte si o industrie pe orizontala (gen Dacia Mioveni). Cat despre locuri de munca in turism – ca sa fim sinceri, judetul Arad nu prea are obiective turistice. Cele foarte putine (ex. cetatea Soimos) sunt neglijate complet, se degradeaza „in liniste”, si nimanui nu-i pasa.

  • milogu ion spune:

    vreau si eu 0.1% din banii de ‘faliment’, Accept si 0.05%, pe loc….

  • Gheorghe Grecu spune:

    Cea mai serioasa oferta de lucru! Aceasta oferta s-a transformat deja intr-un fenomen, datorita seriozitatii noastre! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: locmunca.office@gmail.com

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției