Cel puţin opt persoane au fost ucise în cadrul ofensivei lansate de talibani marţi seara, asupra aeroportului din oraşul afgan Kandahar, au anunţat oficiali citaţi de AFP în pagina electronică.

„Opt persoane, printre care se află civili şi militari, au fost ucise”, a declarat miercuri pentru AFP Samim Khpalwak, un purtător de cuvânt al guvernatorului provinciei Kandahar, leagănul istoric al talibanilor.

Un comandant al armatei în Kandahar, Dawood Shah Wafadar, a anunţat la rândul său un bilanţ de 18 morţi.

Guvernul a dat asigurări miercuri că mai mulţi atacatori, al căror număr nu a fost determinat, au fost ucişi. Potrivit locuitorilor însă, care au primit ordine să rămână ascunşi în casele lor, schimburi de focuri şi explozii au continuat miercuri dimineaţa.

Acest atac lansat asupra complexului aeroportuar, ce cuprinde, în afara de o zonă civilă, o bază comună a armatei afgane şi a trupelor NATO, coincide cu vizita la Islamabad a preşedintelui Afganistanului, Ashraf Ghani. Această vizită de nivel înalt, efectuată cu ocazia unei conferinţe regionale, reprezintă o oportunitate de posibile progrese în vederea reluării discuţiilor între Kabul şi insurgenţi.

Aeroportul din oraşul Kandahar, al doilea oraş în termeni demografici din Afganistan, situat în sudul ţării, a fost atacat, marţi, de membri ai mişcării talibanilor. Qari Yousuf Ahmadi, un purtător de cuvânt al mişcării talibane, anunţa că pe teritoriul aeroportului se află un număr de atacatori kamikaze, care se luptă cu forţele de securitate afgane.

Recent, tot în Kandahar, doi atacatori kamikaze au atacat o secţie de poliţie din oraş. Potrivit autorităţilor locale, peste 50 de persoane au fost ucise, iar alte zeci au fost rănite în confruntări între facţiuni rivale ale talibanilor produse în ultimele zile în districtul Shindand (vestul Afganistanului).

Recomandările redacției