Un nou medalion Wolfgang Amadeus Mozart readuce în repertoriul stagiunii de la Filarmonică titluri celebre de catalog, partiturile alese pentru concertul simfonic din seara de 16 mai 2019, de la ora 19.00, figurând printre marile favorite ale publicului de muzică clasică.

Uvertura la opera Flautul fermecat, Concertul pentru flaut și orchestră în re major și Simfonia nr. 41 în do major pot fi ascultate în concertul de joi al orchestrei simfonice, pe al cărui afiș se regăsesc ca interpreți dirijorul Daniel Manasi și flautistul Constantin Talmaciu. Uvertura ultimei opere, Flautul fermecat, ultima simfonie, cea cu nr. 41, în do major, Jupiter, dar și cel de al doilea concert pentru flaut și orchestră, în re major, inspirat de vocalitatea operelor buffe ale vremii, demonstrează incredibila ingeniozitate a creațiilor mozartiene, precum și melanjul intelectual și emoțional prezent în textele unora dintre cele mai inspirate partituri ale secolului al XVIII-lea.

Concertmaistru al Orchestrei de Cameră a Radiodifuziunii și dirijor, Daniel Manasi a absolvit cursurile Academiei de muzică George Enescu din Iași și a urmat stagii de perfecționare instrumentală la Weimar.

Și-a început în 1981 activitatea violonistică la Filarmonica Moldova din Iași, a devenit în 1989 concertmaistrul Filarmonicii Paul Constantinescu din Ploiești, iar din 1992 ocupă aceeași poziție, de prim-violonist, în Orchestra de Cameră a Radiodifuziunii București.

Constantin Talmaciu, prim flautistul orchestrei noastre simfonice, este absolvent al Academiei de muzică George Enescu din Iaşi şi posesorul a numeroase premii câştigate la concursurile naţionale de interpretare.

Cariera concertistică a instrumentistului se desfăşoară de câţiva ani şi peste hotare, apărând în postura de solist pe scene din Ungaria, Austria, Suedia, Mexic şi China.

În ultimele stagiuni muzicale flautistul a colaborat frecvent cu ansambluri simfonice din Viena (Staatsoper, Volksoper) şi Baden.

Recomandările redacției