mancare_alimentatieUn orar al meselor, respectat zilnic, îți reglează tranzitul intestinal, are beneficii asupra funcționării metabolismului, pe care îl accelerează, și te ajută să consumi o cantitate mai mică de alimente, astfel încât să îți poți menține greutatea ideală sau să slăbești.

Micul dejun: în jurul orei 8.00

Micul dejun ar trebui luat la 30 minute, maximum o oră după ce te-ai trezit. Este o masă esențială, pe care nu ar trebui să o ratezi, întrucât îi oferă organismului energia necesară pentru o bună parte din zi și te ajută să eviți rontaielile dăunătoare sănătății sau excesele alimentare de la oră prânzului.
Micul dejun, alcătuit din carbohidrați, precum fulgi de ovăz, oleaginoase, cereale integrale, orez brun, fructe ori legume, te ajută și să îți reglezi nivelul glicemic după orele de somn de peste noapte, astfel încât să ai parte de energia pe care ți-o dorești.

Prânzul: în jurul orei 12.00

Dacă ai luat micul dejun în jurul orei 8.00, atunci, susțin nutriționiștii, masă de prânz ar trebui programată la circa trei-patru ore după, în cazul de față la miezul zilei. Pentru a-ți oferi energie, prânzul ar trebui să fie compus dintr-o combinație echilibrată de proteine, carbohidrați, grăsimi „bune” (grăsimile polinesaturate și mononesaturate) și fibre.

Gustarea de după-masă: în jurul orei 15.00

La câteva ore după ce ai luat prânzul, nivelul energiei tale va începe să scadă, moment în care îți poți programa o gustare sănătoasă de după-masă. Ai luat prânzul la ora 12.00? Atunci ronțăie câte ceva în jurul orei 15.00.
Gustarea nu ar trebui să fie la fel de consistență precum o masă principală (mic dejun, prânz, cină), însă ar trebui totuși să îți potolească foamea. Asupra căror alimente te-ai putea opri? Variante sănătoase sunt salatele de fructe, oleaginoasele, batoanele din cereale și supele din legume.

Cina: în jurul orei 18.00

La două-trei ore după ce ai savurat o gustare sănătoasă de după-masă, programează-ți cina. O masă ideală la lăsarea serii este suficient de ușoară, pentru a nu-ți îngreuna digestia, dar hrănitoare, în același timp, pentru a-ți potoli foamea.
Optează, pentru alimente bogate în proteine, carbohidrați și grăsimi „bune”. Orezul brun, pâinea integrală, oleaginoasele, somonul și carnea de pui sunt opțiuni perfecte. Dacă ți-e poftă de un desert, orientează-te către fructe și evită dulciurile din comerț.

Gustarea de seară: în jurul orei 21.00

În jurul orei 9.00 sau cu o oră înainte de culcare, răsfață-te cu o gustare ușoară de seară. Alege fructe, legume sau un iaurt degresat și evită băuturile pe bază de cofeină, care riscă să îți pună în pericol odihnă,

SURSA:  Libertatea.ro

Recomandările redacției