paradaicile„Prinţul negru”, roşii-gogoşar, roşii tigrate, roşii „Inimă de bivol“ şi roşii-pară sunt câteva dintre soiurile de tomate prezentate, duminică, la cea de a V-a ediție a Festivalului Părădăicilor, organizat în comuna Macea.
Macea este situată în apropierea frontierei cu Ungaria, iar din această cauză localnicii folosesc cuvântul părădaică (paradicsom în limba maghiară – n.r.) în loc de roşie.
Organizatorii festivalului îşi propun, pe lângă promovarea roşiilor şi atragerea tinerilor în comuna Macea.  „Festivalul părădăicilor, ajuns la a cincea ediţie, se constituie deja într-o tradiţie locală de promovare a producţiei de tomate. Pe lângă aceasta, invităm tinerii care trăiesc în oraş să-şi cumpere case la Macea, pentru că este o comună li­niştită, aici pot face agricultură ecologică, pot trăi în siguranţă”, a spus preotul Tudor Budeanu, preşedintele Asociaţiei pentru Conservarea Culturii în Mediul Rural, unul dintre iniţiatorii şi organizatorii festivalului.
La rândul său, Ioan Mercea, primarul comunei Macea a precizat că măcenii se ocupă cu cultivarea roşiilor încă dinainte de Revoluţia din 89, când au reuşit să obţină venituri consistente din producţia de tomate. „Măcenii au cultivat roşii şi înainte de Revoluţie, când, din producţia de tomate şi-au cumpărat terenuri, autoturisme Dacia, chiar şi case”, a precizat primarul.
În acest an, doar câțiva producători de roşii au participat la festival, iar prețurile cu care au vândut roșiile au fost între 1,5 şi 12 lei. De asemenea, anul acesta măcenii au adus la festival multe tomate din soiurile „ochi de bour” şi „aurora”, care au cântărit între 300-500 de grame bucata, din dorinţa de a prezenta roşii mai deosebite la festival.
Unul dintre producătorii de roşii prezenți duminică la festivalul de la Macea a fost Mircea Tunaru, din oraşul Curtici, care a expus şi vândut „roşii diversificate”. Tunaru a expus şi pătlăgele roşii care au denumiri în funcţie de formă şi culoare. Printre acestea au fost roșii din soiul „prinţul negru”, roşii-gogoşar, roşii tigrate, roşii „inimă de bivol“, roşii galbene, roşii maro, roşii verzi.
De asemenea, agricultorul a mai expus şi roşii galbene în formă de pară, roşii cherry, roşii tomatillo şi roşiile tigrella. Aceste roșii sunt cultivate în solarii şi comercializate într-o piață din Arad, la preţuri cuprinse între 8 şi 12 lei kilogramul. „Roşia «prinţul negru» este o roşie mai nouă, cu proprietăţi medicinale. E bună la prevenirea diabetului, a infarctului miocardic”, a spus Mircea Tunaru.  Agricultorul a mai spus că fiecare soi de roşie are alt gust şi mai multe beneficii. De exemplu roşiile aztece, care au un gust uşor iute, sunt cultivate în America de Sud, de unde agricultorul a şi primit seminţele.
Bulion de Macea
În fiecare an, la Festivalul Părădăicilor de la Macea un localnic prepară bulion, pe care îl fierbe, într-un cătlan, chiar la festival. Anul acesta bulionul a fost preparat de voluntarii Serviciului pentru Situaţii de Urgenţă din Macea.  „Roşiile se spală, se taie bucăţi şi se pun la fiert, la foc domol cu sare, piper şi leuştean. După ce s-au fiert se storc prin strecurătoarea specială şi se mai pun odată la fiert. La final se mai pot adăuga mirodenii, dar şi frunze de pătrunjel, ţelină. Bulionul se pune în sticle şi se păstrează, în cămară, peste iarnă. Se foloseşte la prepararea diverselor mâncăruri. Asta este zama de părădaică, sută la sută naturală, de la Macea”, a povestit voluntarul despre bulionul pe care l-a preparat la festival.
Şezătoare şi produse tradiţionale
Membrii Asociaţiei producătorilor tra­diţionali „Arădeanca” au fost prezenți la Festivalul Părădăicilor cu produse precum Salamul de Nădlac, găluşte slovăceşti de la Nădlac, plăcintă întinsă de Turnu, ţuică de Aldeşti, tăiţei de casă, miere de albine, Pită de Pecica, plăcinte moldoveneşti şi produse lucrate manual. De asemenea, un grup de eleve au lucrat într-o şezătoare amenajată la festival, ţesând la război, torcând lână, făcând gheme şi croşetând.
În cadrul festivalului a fost organizat un spectacol de cântece şi dansuri populare, în cadrul căruia au evoluat tinere speranţe măcene, taraful de la Macea, soliştii Casian Viţelar, Fabiana Lepăduş, Ionuţ Godija şi ansamblul de dansuri „Iedera”. După festivitatea de premiere în cadrul căreia s-au oferit diplome legumiculturilor din Macea şi Curtici,  au evoluat Adriana Cazan (moment poetic), Denisa (Zumba), DJ Sebastian, Daniela Julean, Nelu Pitic şi prietenii şi formaţia Lupus Dacus. Fesitvalul s-a încheiat cu un moment artistic susţinut de Gabi Bârsăuan, Iulian Covăsan şi invitaţii lor. Spectacolul a fost organizat în bazinul, fără apă, din curtea Castelului din Macea.
Festivalul Părădăicilor a fost organizat de Consiliul Judeţean Arad, Centrul Cultural Judeţean Arad, Primăria Macea şi Asociaţia pentru Conservarea Culturii în Mediul Rural.
(Ş.M.)

Lasă un răspuns

Recomandările redacției