Nu mai este foarte mult până la Crăciun. Se simte atmosfera prin magazine, dar și prin orașe, unde a început deja împodobirea specifică de sărbători. Tuturor ne place acea atmosferă de sărbătoare, cu brazi impodobiți și căsuțe de unde putem cumpăra tot felul de delicii de sezon.

 În multe orașe, de Crăciun, au loc tot felul de târguri. Unele dintre acestea au devenit renumite, iar arădenii merg în fiecare iarna la astfel de evenimente. Dacă la început oamenii preferau să meargă cât mai aproape de casă, cu trecerea anilor,arădenii au deprins gustul târgurilor de Crăciun de pe alte meleaguri.

 Încercăm să facem o prezentare a celor  mai frumoase târguri de Crăciun din Europa cu tot cu restricţiile care se aplică din cauza pandemiei.

În Franța la Strasbourg în fiecare an în piaţa Kleber din centrul oraşului se aprind luminiţele de Crăciun, se deschid tarabele pline de îmbrăcăminte, decoraţiuni şi produse locale şi internaţionale. Târgul de Crăciun din Strasbourg va avea, anul acesta, ediţia cu numărul 451, după ce în 2020 a fost anulat din cauza restricţiilor pandemice. Acesta se deschide pe 26 noiembrie şi va dura până pe 26 decembrie. Masca va fi obligatorie la târg, dar nu şi certificatul verde. 

Începând cu data de 11 octombrie 2021, persoanele nevaccinate care sosesc din România trebuie să prezinte un test PCR sau antigen efectuat cu maximum 24 de ore înainte de plecare sau un certificat de recuperare de COVID-19, care atestă o infecție de cel puțin 11 zile și maximum șase luni. Copiii cu vârsta de până la 12 ani sunt exceptați de la această măsură.

Tallin, Estonia

 Târgul de Crăciun din Tallin a fost votat în 2018 cel mai frumos din lume. Amplasarea în centrul istoric al capitalei, dar şi bradul care domină peisajul sunt factorii care i-au adus acest statut. De altfel, se spune că Tallin a fost primul oraş european în care s-a împodobit un brad de Crăciun în zona centrală.

Târgul de Crăciun din capitala Estoniei va începe pe 26 noiembrie şi va fi deschis până pe 2 ianuarie 2022.

Persoanele care intră în Estonia pe cale aeriană trebuie să completeze declarația de sănătate. Formularul poate fi completat cu 3 zile înainte de sosire. Persoanele care sosesc cu vaporul, autocarul sau mașina sunt obligate să completeze declarația la venirea dintr-o țară aflată pe lista roșie.

Pentru perioada 15 – 21 noiembrie 2021, România (rata de infectare 724,42) se află pe lista roșie a țărilor UE, ceea ce înseamnă că sunt scutite de restricții la intrarea în Estonia doar persoanele care prezintă un certificat de vaccinare sau un certificat de recuperare în urma infectării. Persoanele care nu prezintă una dintre aceste dovezi sunt obligate să se auto-izoleze timp de 10 zile.

Unul dintre cele mai vizitate târguri de către arădeni este cel de la  Viena, Austria

Anual, în capitala Austriei au loc mai mult de 20 de evenimente simultan dedicate Crăciunului. Cel mai mare târg este cel din piaţa oraşului, acolo unde se servesc băuturi tradiţionale de crăciun, dar şi clasicii cârnaţi austrieci. Cu toate astea, localnicii spun că adevărata atmosferă de crăciun se resimte în târgurile de cartier, acolo unde străzile sunt împodobite, iar localnicii sunt cei care oferă bunătăţile.

Târgul de Crăciun din Viena a fost deja deschis din 12 noiembrie şi va rămâne aşa până pe 26 decembrie.

Arădenii chiar și vaccinaţi au nevoie şi de test negativ la intrarea în Austria

Budapesta, Ungaria

Un alt târg vizitat de arădeni este și cel din Budapesta, deoarece cu maşina, pot ajunge rapid  pentru un târg de Crăciun spectaculos. Vecinii noştri au anunţat deja că târgul din Budapesta, care va avea loc în Piaţa Vorosmarty, se va desfăşura în perioada 19 noiembrie – 31 decembrie. Vizitatorii sunt aşteptaţi cu produse tradiţionale, mâncăruri şi băuturi, dar şi cu jucării confecţionate manual.

Cetățenii străini nu pot intra în Ungaria în scop de şedere, cu excepţia situaţiilor strict reglementate. Restricțiile cauzate de situaţia epidemiologică din Ungaria vor rămâne în vigoare, aplicându-se concomitent cu reglementările incluse în cadrul acordurilor bilaterale sau deciziilor unilaterale adoptate de Ungaria privind recunoașterea certificatelor de imunitate / adeverințelor de vaccinare.

Recomandările redacției