Bolile inimii fac ravagii

Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de morbiditate și mortalitate în țara noastră și dacă luăm situația pe județe, Aradul are ca principală cauză de deces, afecțiunile inimii și ale sistemului circulator. Alimentația nesănătoasă, alcoolul, fumatul, sedentarismul și stresul – cauzator de hipertensiune arterială sunt cauzatoare de boli cardiovasculare. Teoretic, toți știm care sunt pericolele, însă din statisticile oficiale reiese că nu se prea ține cont de acestea. Iar la noi, importanța prevenției este subestimată.  

Cele mai multe intervenții ale Serviciului Județean de Ambulanță au fost pentru urgențe determinate de afecțiuni cardiace, boli cardiovasculare.

În cursul anului trecut, la Serviciul de Ambulanţa Judeţean Arad s-au înregistrat 51.095 de intervenţii care au fost soluționate cu tehnică de intervenție alcătuită din câteva zeci ambulanţe, de mai multe tipuri.

Pe Staţia Generală Arad au fast înregistrate un număr de 25.027 intervenții, în timp ce, în rândul celorlalte orașe, Sebișul a primit cele mai multe intervenții – 4.900 la număr.  La substația Ineu s-au înregistrat 2.714 cazuri de intervenție, la Sântana – 2.259, la Pecica – 2.553 iar la Lipova – 2.102. De asemenea, ca număr de intervenții în situații de urgență s-a remarcat Ineul.

„După numărul de afecţiuni medicale înregistrate în anul 2019, pe primul loc se evidentiază cele ale aratului cardio-vascular, în procent de 16.95% , urmate de cele ale aparatului digestiv – 11,81%, solicitari loc public cu 11,44%, urmate de afecțiunile apartului respirator, în procent de 10.91%“, s-a arătat într-o prezentare făcută de Raveca Mărioara Nicoară, manager al Servicului de Ambulanță Județean, în cadrul ședinței de Colegiu Prefectural.

Numărul persoanelor asistate de Ambulanță în 2019 a fost de 67.895, din care 47.506 – urgențe, 6.520 – transport asistat și 13.589 – transport neasistat.

S-a intervenit în cazul a 160 de cazuri de stop cardio-respirator.

Ca procentaj pe afecțiuni, în ceea ce privește intervenția în cazuri de urgențe, afecțiunile cardio-vasculare au fost pe primul loc și în 2018 și în 2019, potrivit ultimelor date. Însă și în anii precedenți, aceste boli au fost cele mai întâlnite în județul nostru. Pe lângă probleme digestive și respiratorii, un număr mare de intervenții au fost și pentru cazuri de afecțiuni de ordin psihiatric.

Ambulanța are nevoie de dotări noi

Conducerea Serviciului de Ambulanță Arad susține că există unele „disfuncționalități“.  Serviciul de Ambulanță Arad a avut la finele anului 2019, 225 de angajați, ceva mai puțin decât numărul de posturi aprobate prin statutul de funcții. S-a subliniat că, personalul a trebuit să lucreze peste norma de muncă săptămânală, acumulându-se astfel ore suplimentare.

De asemenea, Ambulanța are nevoie de dotări noi, vitale pentru eficiența serviciului și s-au făcut se pare solicitări în acest sens. „Având în vedere numărul mare de kilometri parcurși si datorită regimului de funcționare al autosanitarelor, costurile cu reparațiile sunt foarte mari. Este absolut necesară continuarea dotării cu autosanitare noi, neînlocuirea celor uzate ducând la costurl foarte mari în ceea ce priveste reparațiile, pe lângă faptul că se imobilizează autosanitarele mult timp pentru reparații“, subliniază reprezentanții Serviciului Județean de Ambulanță Arad.

Anul trecut, s-au efectuat primele intervenţii chirurgicale pe cord. gratuite în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU), după ce unitatea medicală a preluat compartimentul de cardiologie intervenţională ce funcţiona în clădire, în sistem privat.

 

Recomandările redacției